İsveç'te Türk büyükelçiliği önünde 'Kuran yakma eylemine' izin çıktı!

İsveç Ankara Büyükelçisi Kuran-ı Kerim yakma gösterisine izin verildiği için Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İsveç'te Türk büyükelçiliği önünde 'Kuran yakma eylemine' izin çıktı!

İsveç polisi Kuran-ı Kerim yakan ırkçı ile AK Parti'ye yakın kuruluşa yarın aynı yerde gösteri izni verdi. 

Danimarkalı ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) Lideri Rasmus Paludan, İsveç'te Müslümanların yoğun olduğu mahallelerde Kur'an-ı Kerim yakma provakosyonları ile biliniyor.

Hem Rasmus Paludan hem de Türkiye'deki hükümet yanlısı Avrupa Türk Demokratları Birliği (UETD)'ye Cumartesi günü Türkiye büyükelçiliği önünde gösteri yapma izni verildi.

Danimarka ve İsveç çifte vatandaşlığına da sahip olan Rasmus Paludan Cumartesi günü gösteri yapmak için yaptığı başvuruda; hem “İsveç'teki İslam'ı” hem de “Türkiye'nin İsveç'in ifade özgürlüğüne karışmasını” protesto etmek istediğini yazıyor.

Paludan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in ifade özgürlüğüne yönelik baskısını protesto etmek için Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim  yakacak.  Paludan''Erdoğan'a İsveç'in ifade özgürlüğüne sahip olduğunu göstermek önemli, buna katlanmak zorunda'' diyor.

Türkiye'deki hükümet yanlısı Avrupa Türk Demokratları Birliği (UETD)'de aynı saatlerde büyükelçilik önünde gösteri yapmak için başvuruda bulundu ve; Paludan gibi bu başvuruda kabul edildi.

UETD'nin gösteri izni başvurusu polise daha erken ulaştığından ilk hamle onlardan. Polis, güvenlik nedeniyle her iki gösterinin aynı yerde yapılamayacağını değerlendiriyor. Bu nedenle, Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakma yeri yaklaşık 50 metre uzağa verildi ve Nobelgatan ile Djurgårdsbrunnsvägen'deki kavşağı yer olarak gösterdi. 

Kürtleri destekleyen grupların da cumartesi günü başkent Stokholm'de  gösteri düzenlemesi planladığı aktarıldı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç'teki TT haber ajansına yaptığı açıklamada ifade özgürlüğüne vurgu yaptı.

Paludan'ın polis tarafından izin verilen protestosunun İsveç'in NATO adaylığını nasıl etkileyeceği konusunda spekülasyon yapmak istemeyen Billström, "Süreci gereksiz yere uzatan her şey elbette çok ciddiye aldığımız bir şeydir" dedi.

Türkiye’den kınama

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsveç’te, Stokholm Büyükelçiliğimizin yakınında yarın (21 Ocak) kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in yakılması eylemine izin verildiğinin öğrenilmesi üzerine, İsveç’in Ankara Büyükelçisi bugün Bakanlığımıza çağrılmıştır" denildi.

Açıklamada, "Büyükelçiye, açıkça nefret suçu niteliğindeki sözkonusu provokatif eylemi en güçlü şekilde kınadığımız, İsveç’in bu tutumunun kabul edilemez olduğu, eyleme müsaade edilmemesini beklediğimiz, kutsal değerlere hakaretin 'demokratik haklar' kisvesi altında savunulamayacağı vurgulanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından onlarca yıldır sürdürdükleri bağlantısızlık politikasını terk ederek NATO'ya katılmak için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı.