İsviçre Kürt kadın sığınmacıyı İran’a iade etmek istiyor

İsviçre Kürt kadın sığınmacıyı İran’a iade etmek istiyor

İsviçre devleti 5 yıldır İsviçre’de bulunan Arezu Eliassi’yi İran’a teslim etmek istiyor. Elissai, İran’a teslim edildiği takdirde hayatının tehlikeye düşeceğini belirterek yardım talebinde bulunudu.

İran rejimi tarafından tehdit ve baskılara maruz kalan Arezu Eliassi ailesi, kendilerini güvende hissetmedikleri İran’dan kaçarak 2015 yılında İsviçre’ye vararak sığınma talebinde bulundu.

2015 yılından beri beş yıldır İsviçre’in Bern Kantonunda olan Eliassi’nin sığınma başvurusu, SEM (Devlet Göç Sekreterliği) tarafından 5 yıl sonra ret edildi. İran’da Kürtlerin hakları için mücadele ettiği için İran devletinin hedefinde olan ve bu nedenle İran’ı terketmek zorunda kalan Eliassi, İran’a teslim edildiği takdirde hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.
Bulunduğu mülteci kampından bir video çekerek sosyal medyadan paylaşan ve kamuoyu ile insan hakları örgütlerinden yardım isteyen Eliassi, eğer İsviçre devleti üzerinde baskı kurulmazsa 31 Temmuz tarihinde İran’a teslim edileceklerini söyledi. Eliassi, “Ben bir insan ve kadın hakları aktivistiyim ve eğer beni İran’a geri götürürlerse hayatım tehlikede olacak. Bu nedenle BM’den, insan hakları örgütlerinden ve bana herhangi bir şekilde yardımcı olabilecek diğer kuruluşlardan yardım talep ediyorum”