İtalya'dan Kürdistan'a tam destek

İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gianni Vernetti, ülkesinin IŞİD'le savaşta "Kürt halkının stratejik çıkarları doğrultusunda yardımlarının süreceğini belirterek, "İtalya her zaman Kürt halkının stratejik çıkarlarını destekliyor”dedi.

İtalya'dan Kürdistan'a tam destek

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani'nin Facebook hesabında yapılan açıklamada, Mesrur Barzani'nin bugün Gianni Vernetti ve beraberindeki heyeti kabul ettiği belirtildi.

Görüşmede, başta IŞİD'le mücadele olmak üzere bölgede yaşanan son gelişmeler, Irak'taki askeri ve siyasi durum ile iki ülke arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğininin altını çizen Gianni Vernetti, ülkesinin IŞİD'le savaşta "Kürt halkının stratejik çıkarları doğrultusunda yardımlarının süreceğini söyleyerek,"İtalya her zaman Kürt halkının stratejik çıkarlarını destekliyor”dedi.

Beraberinde Mesrur Barzani, Gianni Vernetti'nin Kürt davasına sunduğu katkılara atıfta bulunarak, İtalya'nın Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge Güçleri'ne verdiği destek ve yardımlarının IŞİD'in yenilmesinde önemli role sahip olduğunu vurguladı.

Musul'un IŞİD'den kurtarılması sürecine de değinen Barzani, kentin IŞİD'den kurtarılmasının ardından sorunların tekrarlanmaması için kentin nasıl idare edileceğine dair konsensusun sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

İki taraf, savaş nedeniyle bölge halkının yaşadığı sorunlara ve Kürdistan Bölgesi'nin çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği ile gösterdiği çabaya dikkat çekti.

Mesrur Barzani, radikal düşüncelerin tehlikesi ve tahammülsüzlüğü altındaki Ortadoğu'nun aksine, Kürdistan Bölgesi'nde farklı etnik ve inanç topluluklarının hoşgörüyle birarada yaşadığını belirtti.


Barzani ve Vernetti ayrıca, Bağdat - Erbil arasındaki ilişkinin ülkedeki kalıcı eşitlik, istikrar ve barış için karşılıklı çıkarlar temelinde yeniden tanımlanmasına yönelik bir mekanizmanın önemi üzerinde hemfikir olduklarını dile getirdi.