İthal Araplara Kerkük’te gecekondu yapma fırsatı!

Gecekondulara tapu verilmesi kararı, ithal Arapların Kerkük’te gecekondu inşa etmesi için geniş fırsatlar sağlıyor.

İthal Araplara Kerkük’te gecekondu yapma fırsatı!

Selahaddin kentinin Şergat ilçesinden Kerkük’e taşınan Mazhar Asi, 5 yıldır 8 çocuğuyla Kerkük’te yaşıyor. Mazhar, Kerkük’te gelince inşa ettiği gecekondusunun tapulanmasını bekliyor.

Rûdaw’a konuşan Asi, “Vallahi evlerimiz tapulanırsa hepimiz kurtuluruz. Biz de tüm Iraklılar gibi tapusuz evler inşa ettik. Tapulu arazi ve evlerin ne kadar pahalılaştığını siz de biliyorsunuz” diye konuştu.

Kekük’ün Seyade Mahallesi’nin birçok sakini Diyala ve Selahaddin vilayetlerinden gelen Araplar. Bu mahallelerdeki Arapların çoğu Kerkük Üniversitesi arazisinde gecekondular yapmış ve tapusuz evlerinin yıkılması kararına karşı protesto gösterileri düzenliyor.

Seyade Mahallesi sakinlerinden Gesan Ubeyd gerekli tapu işlermlerini yaptıklarını ifade ederek “Üniversite rektörü aleyhimize davranıyor. Üniversite ve Kerkük Valisi bu sorunların sebebi. Ailelerimizi buradan çıkarmak istiyorlar” dedi.

Kerkük Belediyesi’nin açıklamasına göre, Kerkük’e taşınan bazı Araplar, Ekonomi Bakanlığı ile Belediyeler ve Bayındırlık Bakanlığı arazilerine el koymuş durumda.

Kürdistan Bölgesi Hükûmeti, tapusuz arazilerin tapulanmasını “büyük bir tehlike” olarak değerlendirerek bu durumu Araplaştırmanın yeni ve tehlikeli bir süreci olarak ele alıyor.

Kürdistan Bölgesel Hükûmeti 140. Madde Kurulu Başkanı Dijwar Fayeq, “Kürdistan Bölgesi Hükûmeti, Irak Hükûmeti’nin 140. Madde uygulanıncaya kadar başta Kürtler olmak üzere bu bölge halkına zarar verecek kararlar almaması gerektiği görüşünde” ifadelerini kullandı.

Dijwar Fayeq gecekonduların tapulanması kararına karşı olduklarını belirterek “Bu kararın uygulanmasına karşıyız çünkü Irak’ın kendisi bu bölgeleri ‘tartışmalı bölgeler’ olarak adlandırdı. Böyle bir karar, sorunları daha da karmaşıklaştıracağı gibi demografik değişime de yol açar” şeklinde konuştu.

Irak Hükûmeti kararına göre, Irak’ın her vatandaşı ülkenin dilediği yerinde mülk sahibi olabilir ve istediği yere yerleşebilir.

Irak Hükûmeti’nin bu kararı, tartışmalı bölgelerdeki “Araplaştırma” tehlikesini daha da arttırıyor.