Jackie Chan’ın son filminin çekimleri Suriye’de yapılıyor

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında 2018’de cihatçılardan temizlemek için yapılan operasyonda “hayalet kasabaya” dönüşen Hacer al-Aswad, ünlü sinema oyuncusu Jackie Chan’ın rol aldığı aksiyon filmine ev sahipliği yaptı.

Jackie Chan’ın son filminin çekimleri Suriye’de yapılıyor
Dünyaca ünlü aktör Jackie Chan’ın da rol aldığı, “Home Operatiyon” (Ev Operasyonu) adlı son filminin bazı sahneleri Suriye’nin başkenti Şam’da çekiliyor.

Film ekibine ev sahipliği yapan Hacer al-Aswad kasabası, 2018’de Suriye ordusunun IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonun ardından yerle bir oldu.

Çinli ve Suriyeli oyuncuların rol aldığı filmde, Çin'in 2015 yılında Yemen'deki savaştan Çinli ve diğer yabancı vatandaşları tahliye etme operasyonundan esinlenildi.

Filmde rol alan oyuncu Ziyad Ali, “Çekimlere yeni başladık. Film, Çin hükumetinin Ortadoğu’daki bir ülkede iş savaşın başlaması ile birlikte 600 çinli ve diğer 200 yabancıyı tahliye etme operasyonunu anlatıyor. Film savaşı değil, barışı ve sevgiyi anlatıyor” dedi.

Çin ile Birleşik Arap Emirlikleri ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini  koltuğunda Jackie Chan ve diğer bir ünlü Çinli yönetmen Yinixsi Song oturuyor. Ancak Suriye’deki çekimlerde Chan hazır bulunmuyor.  

Yemen, çekim için tehlikeli görüldüğü için sahneleri Suriye’de çekilen filmin senaryosunda “Poman” adlı kurgusal bir ülkeden bahsediliyor.

Film ekininde yer alan Rıdvan Şahin, “Suriye’de çatışma yaşanan bölgeler adeta film sahnesi olmuş durumda. Yönetmenler bu yüzden buraları tercih ediyor. Film için mekan hazırlamak epey uğraş ve zaman istiyor ama burada mekan hazır durumda” dedi.

2014’deki IŞİD saldırılarından önce Hacer al-Aswad kasabaında 60 bin kişi yaşıyordu.

Filming in Hajar al-Aswad near the Syrian capital Damascus of a scene in "Home Operation",  produced by actor Jackie Chan and inspired by the evacuation of Chinese and foreign nationals in the early days of Yemen's civil warFilming in Hajar al-Aswad near the Syrian capital Damascus of a scene in "Home Operation",  produced by actor Jackie Chan and inspired by the evacuation of Chinese and foreign nationals in the early days of Yemen's civil war