James Jeffrey: PKK ve YPG'nin Türkiye'ye güven verebileceğini umuyoruz

ABD'nin Eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasında devam eden Kürt diyaloğu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

James Jeffrey: PKK ve YPG'nin Türkiye'ye güven verebileceğini umuyoruz

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “PKK ve YPG’nin Kürtlerin tümünü kontrol etmeyeceği noktasında Türkiye’ye güven verebileceğini umuyoruz” dedi.

Şarkul Avsat gazetesine konuşan James Jeffrey, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasında devam eden Kürt diyaloğu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küçük bir ABD kuvvetinin, IŞİD'e karşı Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) desteklemek için Suriye'nin kuzeydoğusunda kaldığını belirten Jeffrey,  “ABD Rusya, İran veya Suriye rejiminin bölgeyi kontrol etmesine izin vermeyecektir” ifadelerini kulllandı.

Rojava’da devam Kürt diyaloğuna ilişkin açıklamalarda bulunan jeffrey, “ENKS ile PYNK arasındaki görüşmeler devam ediyor. PKK ve YPG’nin Kürtlerin tümünü kontrol etmeyeceği noktasında Türkiye’ye güven verebileceğini umuyoruz” diye konuştu.

İdlib ile ilgili olarak da Jeffrey, "Suriye rejiminin İdlib'e dönmeyeceğine eminim çünkü orada 20-30 bin civarında Türk askeri var ve rejimin o şehre dönmesine izin veremezler" dedi.

Türkiye’nin kuzeybatı Suriye'deki varlığı için ABD, NATO ve Avrupa'dan destek aldığını belirten ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi şunları kaydetti:

“Suriye’de bir bölge rejimin kontrolündedir. Kuzeybatı Suriye Türkiye ve muhaliflere ait silahlı grupların kontrolündedir. Kuzeydoğu Suriye ise DSG'nin elinde. Ama Suriye’de asıl bölünme; bazı bölgelerin rejimin elinde olması, diğer bölgelerin ise onun elinde olmamasıdır ve bu bölgelerin asla onun eline geçmeyeceğidir."