Jina Emini Protestoları dokuzuncu günde devam ediyor: 41 ölü yüzlerce gözaltı

Jina Emini’nin ölümünü protesto gösterileri Rojhılat ve İran kentlerinde dokuzuncu gününde devam etti. Gösterilerde “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı. Gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 41’e yükseldi.

Jina Emini Protestoları dokuzuncu günde devam ediyor: 41 ölü yüzlerce gözaltı

İran'da 22 yaşındaki Jina Mehsa Emini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. Protestoların dokuzuncu günü olan Cumartesi gecesi de çok sayıda insan sokaklara döküldü.

İran devlet televizyonunun verdiği bilgilere göre, protestolarda şimdiye kadar 41 kişi hayatını kaybetti. Oslo merkezli İran İnsan Hakları (IHR) kuruluşunun verilerine göre ise protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 54 olarak belirlendi.

 Ölümlerin çoğunun Gilan eyaletinde ve Mazandran ilinde gerçekleştiği bildirildi.

İnsan hakları örgütlerine göre Gilan eyaletinin başkenti Reşt’te ve ülkenin başkenti Tahran’da yine Rojhılat’ın Sine kentindeki protestoların Cumartesi akşamı yeniden başladı. Gösterilerde yüzlerce protestocu, aktivist ve gazeteci gözaltına alındı.

İran’ın kuzeyinde bulunan Gilan eyalaetinde protestoların başlamasından bu yana 700’den fazla kişi gözaltına alındı. Emniyet, 60'ı kadın olan 739 “isyancıyı“ gözaltına aldığını bildirdi. Sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Kuruluşu (CPJ)‘nin açıkladığı verilere göre, protestoların başlamasından bu yana 17 gazeteci gözaltına alındı.

Norveç merkezli Kürt Hengaw İnsan Hakları Örgütü  ise protestocuların Urmiye’nin Şino kentinde bazı bölgelerinde kontrolü ele geçirdiğini bildirdi. İranlı yetkililer, güvenlik güçlerinin bölgede kontrolü kaybettiğini inkar ederken, “isyancıların“  İran’da Devrim Muhafızlarının iç güvenlikten sorumlu kolu Besic'in üç merkezine saldırdığını açıkladı.