Kanton Başkanından önemli açıklamalar: Esad'la savaşmayacağız. Rakka halkı isterse bize katılır

Kanton Başkanından önemli açıklamalar: Esad'la savaşmayacağız. Rakka halkı isterse bize katılır

KRDNews

Cizire Kantonu Yürütme Konseyi Başkanı Abdulkerim Saruxan, Esad Rejimi ile bir bağlantılarının olmadığını ancak Esad Rejimine karşı bir savaş içinde de olmayacaklarını söyledi.

İran medyasına demeç veren Cezire Kantonu Yürütme Konseyi Başkanı Abdulkerim Saruhan, Suriye’den ayrılma düşünceleri olmadığını ve federatif yapının Suriye’de kalıcı barış için tek yol olduğunu savundu. Esad Rejimi ile ilgili soruları da cevaplayan Saruxan, Esad Rejiminin kendilerini tanımadıkları için bir bağlantıları olmadığını ancak buna karşın Esad Rejimi ile bir savaşa da girmeyeceklerini belirtti.

Suriye’de federatif yapının barışın tek yolu olacağını belirten Saruxan, “Bizim hiçbir şekilde Suriye’den ayrılma planımız yoktur. Suriye halkının asıl sorunu kendi iradeleri ve egemenliği altında yaşama isteğidir. Bizim şuanda uygulamaya çalıştığımız proje ise demokratik ulus devletidir ve etnik yapıdan ve mezhepten bağımsız olarak ahlaki ve insani değerleri tüm Suriye’de uygulama girişimidir.”dedi.

IŞİD’e karşı savaşta Arapların yoğunlukla yaşadığı coğrafyada da hakimiyet kurduklarının hatırlatılması üzerine bölgedeki planlarının etnik ve dini bir kimlik üzerine inşa etmek olmadığını belirten Saruxan, federalizmi işaret etti.

Uygulamaya çalıştıkları projenin şovenist bir proje olmadığını belirten Saruxan, “Bizim Suriye’nin kuzeyi için olan projemiz, demokratik millet anlayışıdır. Biz bu bölgeyi IŞİD’den temizledik. Bu bölge Kürt, Arap, Süryani, Çeçen, Ermeniler ve bu milletlerin bileşiminden oluşmaktadır.

Biz demokratik sistem peşindeyiz ve aynı çatı altında etnik yapı ve mezhep gözetmeksizin herkesin eşit şartlar altında olduğu bir sistem. Tüm bu gruplar kendi dil ve kültürleriyle sistemde yerlerini almışlardır. Teröristlerden arınan bölgelerde halk kendi iradeleri ile meclis yönetimini ele alacaklardır.

Örneğin Menbiç aylardır teröristlerden kurtarılmıştır ve Kürtlerin sayısı burada Araplardan daha azdır ve biz bu noktaya müdahale etmeyiz oranın kendi halkı kendi iradesiyle idare edilmektedir ve bu başka değişik noktalarda da böyledir.”

Devam etmekte olan Rakka Kuşatması ve IŞİD’in kentten temizlenmesi sonrası Rakka’nın geleceğini ne olacağına dair sorulan soru üzerine Rakka halkının buna karar vereceğini belirten Saruxan, “Eğer Rakka halkı bizim sistemimizin bir parçası olarak kalmak istemiyorsa zorla onları bu sisteme dahil edemeyiz. Ayrıca bölge halkı kendi geleceği hakkında kararını kendi verecektir.”dedi.