Iraklı parlamenter KDP'nin kapatılması istemiyle dava açtı!

Irak Parlamentosu Kanun Devleti parlamenteri Aliye Niseyf Casım, “kapatılması” istemiyle KDP aleyhine dava açtı.

Iraklı parlamenter KDP'nin kapatılması istemiyle dava açtı!

Eski başbakan Nuri Maliki’nin liderliğindeki Şii Kanun Devleti parlamenteri Aliye Niseyf Casım, Kürdistan Bölgesi ve Başbakanın, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin “Kürdistan Bölgesi gaz ve petrol kararını uygulamadıkları” gerekçesiyle siyasi parti kanununa aykırı davranıldığı gerekçesiyle, Kürdistan Demokrat Partisi(KDP) aleyhine dava açıtı.

Casım’ın avukatı Muhammed Mecid Saidi yaptığı açıklamada, KDP üyesi olan Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Başbakan’ın Irak Anayasası’nın 94’üncü maddesinde yer alan “Fedaral Yüksek Mahkeme’nin aldığı kararlar tüm tarafları bağlar” yasasını ihlal ettikleri, mahkemenin gaz ve petrol kararını reddettiklerini belirtti. Ve bunun anayasaya “aykırı olduğunu ileri sürdü.

Davacı Iraklı parlamenterin avukatı, “Aliye Niseyif, Yüksek Mahkeme’nin kararını uygulamadıkları için bu partinin kapatılmasını istiyor. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı ve diğer yasama ve yürütme görevlerindeki yasal adaylığının reddedilmesi çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Dava avukatının Rûdaw'a gönderdiği şikayet başvurusunda, davacı Aliye Niseyif Casim, KDP’yi “isyancı” olarak nitelendirerek, 2015 tarihli siyasi parti yasasının 5. maddesine atıfta bulunarak, şu ifadelere yer veriyor: “Parti ve siyasi örgütlerin kurucuları, lideri veya üyeleri Anayasa hükümlerine aykırı görüşlerini açıkça yayamaz.”

Dosyanın avukatına göre, şikayette belirtilen siyasi parti yasasının 24. maddesine göre, siyasi parti ve kuruluşlar hukukun üstünlüğüne saygı göstermeli ve yasalara bağlı kalmalı.

KDP 1946'da kuruldu. 10 Ekim 2021 tarihindeki Irak parlamento seçimlerinde 31 sandalye kazanarak, Irak genelinde 3’üncü parti oldu.

Ne olmuştu?

15 Şubat 2022'de Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz yasasını anayasanın ihlali olarak nitelendirerek lehte karar verdi. Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi'nin tüm petrol ve gazını Irak hükümetine teslim etmesini kararlaştırmıştı.

Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası, 2007 yılında Kürdistan Parlamentosu tarafından onaylandı.

Irak Federal Mahkemesi'nin kararının ardından Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol şirketlerinin faaliyetlerine karşı bir dizi önlem aldı.

Öte yandan 30 Mayıs 2022’de Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Kurulu, Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının Irak Anayasası ile uyumlu olduğunu, kanununa göre hareket edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Kurulu açıklamasının devamında Irak Anayasası’nın 112’inci maddesi uyarınca 2005’de Kürdistan Bölgesi’nde keşfedilen petrol rezevlerin, diğer vilayetlerdeki uygulanan yasal prosedüre ve  federal sisteme uygun bir şekilde hayata geçirildiği kaydedildi.