Karayılan: YPG olmasaydı Rojava haritadan silinirdi

PKK’nin 41. resmi kuruluşu yıl dönümü vesilesiyle ANF’nin sorularını yanıtlayan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, PKK çizgisinin bugün hem dünyada hem de Ortadoğu'da halkların özgürlük arayışının cevabını ortaya koyan bir düzeye ulaştığını ileri sürdü.

Karayılan: YPG olmasaydı Rojava haritadan silinirdi

PKK’nin 41. resmi kuruluşu yıl dönümü vesilesiyle ANF’nin sorularını yanıtlayan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, PKK çizgisinin bugün hem dünyada hem de Ortadoğu'da halkların özgürlük arayışının cevabını ortaya koyan bir düzeye ulaştığını ileri sürdü.

Rojava'nın Kürdistan'ın en küçük parçası olduğunu, öteden beri burada örgütlenmeye çalışan örgütlerin öz savunma namına hiç bir programlarının olmadığını dile getiren Karayılan, bu gelenekten gelen ve çoğu da şu anda ENKS adıyla bir araya toplanan Kürt gruplarının, 2012’de Qamişlo’da her gün yürüyüş yapıp “Özgür Ordu gelsin” diye slogan attıklarını vurguladı.

Kürtlerin daha önceden çekirdek düzeyinde belli bir öz savunma alt yapısı bulunan Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) hızlı bir biçimde örgütleyip kendi şehirlerini kurtarmamaları ve özellikle “Özgür Ordu” denilen çete yapılarının buraya gelmesini önlemeleri halinde, Rojavayê Kurdistan diye bir yerin de olmayacağını dile getiren Karayılan şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü “ÖSO” denilen yapı zaten Türkiye’nin istemiyle Kürt bölgelerine dayanmak istiyordu. Onlar gelince rejimle çatışmalar da olurdu ve dolayısıyla Kürt bölgeleri diye bir şey kalmazdı. Bunlar, sonra kendi bölgelerini DAİŞ’e teslim etti. El Nusra ve DAİŞ gibi çetelerin, Kürtleri yaşatmayacağı çok açıktı. Buna en iyi örnek 2012’de yaşananlardır. El Nusra, 2012’de şimdiki gibi Türkiye’den saldırarak Serêkaniyê’yi ele geçirdiğinde sözünü ettiğim Kürt örgütleri Kürdistan bayrağıyla önlerine çıkıp onları karşılamak istedi fakat bayrağı ellerinden alıp ayaklar altına atarak çiğnediler ve onları da oradan kovdular."

YPG olmasaydı Rojava haritadan silinirdi

Eğer YPG’nin müdahalesi olmasaydı Rojava zaten küçük bir yer olduğundan haritadan silinirdi. Şimdi Suriye’de Kürtler diye bir şey kalmazdı. Rojava Kürtlerinin öz savunmalarını YPG olarak örgütlemesi, Kürt bölgelerini savunmaya alması, sonra da kendini genişleterek QSD’nin oluşumuna öncülük etmesi sadece Rojava’yı Suriye’de bir güç haline getirmedi. Aynı tüm Kürdistan ve tüm Suriye için önemli bir rol oynadığı gibi DAİŞ’e karşı yürüttüğü destansı mücadeleyle bütün insanlık için büyük tehlike olan DAİŞ’i yenerek insanlığa büyük bir hizmette bulundu. Bu mücadelesi ve zaferiyle Kürtleri bütün dünyaya tanıttı, Kürt davasının uluslararasılaşmasını sağladı. Çok önemli ve tarihi bir rol oynadığı açıktır.

İşte bunu oluşturdukları öz savunma örgütlenmesi sayesinde yaptılar. Eğer öz savunmaları olmasaydı tıpkı Serêkaniyê’de çetelerin bayrak kaldıran Kürtleri kovması gibi Kürtleri her yerden kovar ve silip atarlardı. Öz savunma örgütlenmesi sayesinde bugün Rojavayê Kurdistan’ın, Suriye’de artık aşılamaz bir güç ve hakikat olduğu ortaya konulmuştur. Türk devletinin kurulacak yeni Suriye’de Kürtlerin yer almaması için gösterdiği bütün çabalar beyhude kalacaktır. Kürt halkı, Rojava’daki bu öz savunma direnişi sayesinde sadece Rojava'da silinmez bir iz bırakmadı, aynı zamanda tüm Suriye, bölge ve insanlık adına önemli gelişmelere imza atmış bir güç durumuna geldi. Böylece bütün saldırılara karşı kendi halkının geleceğini şimdiden garanti altına almış bulunmaktadır. Belki şimdi savaş ve T.C.’nin saldırıları devam ediyor olabilir ama YPG, YPJ ve QSD’nin yarattığı sonuçlar, hiç kimse tarafından yadsınamayacak duruma gelmiştir.