Katalonya bağımsızlık referandumunda ısrarlı

Katalonya bağımsızlık referandumunda ısrarlı

İspanya'nın anayasa mahkemesi, Katalan parlamentosunun 1 Ekim'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu askıya aldı. Mahkeme, referandum kararının anayasaya aykırı olup olmadığını değerlendireceğini belirtti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan meclisinin referandum kararını geçirmesinin ardından mahkemeye başvurmuştu. Referandumun yasaya ve demokrasiye aykırı olduğunu savunan Rajoy, kararı "kabul edilemez bir itaatsizlik eylemi" olarak nitelendirmişti.

Katalan liderler ise mahkeme kararına rağmen referandumun düzenleneceğini söyledi.

'Belediyelere uyarı yapılacak'

Katalonya parlamentosu Çarşamba günkü oylamada 1 Ekim'de referanduma gidilmesini oy çokluğuyla kabul etmişti. Daha önce savcılar Katalan liderler hakkında referandum kararlarından ötürü cezai kovuşturma başlatılabileceğini söylemişti.

Başsavcı José Manuel Maza, güvenlik güçlerinden Katalan hükümetinin referanduma dair yaptığı hazırlıkları araştırmalarını istediğini açıkladı. Başsavcı ayrıca Katalan parlamentosunda referandum lehine oy kullanan milletvekillerine hukuki yaptırım uygulanabileceğini ekledi.

İspanya Başbakanı Rajoy ayrıca tüm yerel belediyelere oylamayı engelleme ya da durdurma zorunlulukları olduğu uyarısının da yapılacağını belirtti.

Sosyal medyada kampanya

Kendi dili ve teamülleri olan, 7,5 milyon nüfusluk Katalonya bölgesi, uzun süredir daha fazla özerklik talep ediyordu.

Katalan özerk bölgesinde referanduma destek için sosyal medya kampanyası da başlatıldı. Katalonya'daki belediye başkanları #josigno etiketi ile birlikte fotoğraflarını paylaşarak referanduma resmi desteklerini açıklıyor.

Yerel yetkililer seçim yapacak

Madrid'in izni olmadan referandum yapmak, Katalonya'daki yerel yetkilileri de zor bir kararla karşı karşıya bırakacak.

Böyle bir oyalamanın yapılabilmesi için sandıkların kurulması ve polis ya da okul müdürleri gibi kamu personellerinin desteği gerekecek. Ancak kamu personelleri amirlerine itaat ederek İspanyol kanunlarına karşı gelme ya da Anayasa'ya bağlı kalma arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak.

Resmi bir kampanya yürütmek ya da bağımsız gözlemciler davet etmek mümkün olmayacak.

2014 yılında Katalonya bağlayıcılığı olmayan bir referandum düzenlemiş, oy kullananların yüzde 80'i bağımsızlık yönünde tavır almıştı. Ancak 6,3 milyon seçmenden sadece 2,3 milyonu sandığa gitmişti.