Katalonya'da referandum gerilimi

Katalonya'da referandum gerilimi

İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'da bugün bağımsızlık referandumunda oy kullanılmak için hazırlık yapılan merkezlere baskınlar yaptı. Katalon lider Carles Puigdemont oy kullancağı Girona bölgesindeki seçim merkezine de el konulduğunu açıkladı.

İspanya'nın Katalonya bölgesinde bugün düzenlenen bağımsızlık referandumu öncesi özerk yönetim ile merkezî hükümet arasındaki gerilim tırmanıyor. Katalonya'da ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.

Yerel saatle 09.00'da başlayan oy kullanma işleminde Barcelona'daki bir okuldaki yetkililer, polis müdahalesine karşı vatandaşlardan okulun girişini kapatmalarını istedi.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Jordi Turull, yaptığı basın açıklamasında "Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz" dedi. Turull, evlerde basılmış oy pusulalarının da geçerli kabul edileceğini açıkladı. Turull, jandarmanın 9 milyondan fazla oy pusulasına el koyduğunu duyurdu.