KCK eş başkanları: 'Birleşik Kürdistan birçok sorunu beraberinde getirir'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Hozat ile Bayık, PKK lideri Abdulllah Öcalan’ın devletleşme ve birleşik Kürdistan'ı “birçok sorunu beraberinde getireceği ve sorunu çözemeyeceği için” doğru görmediğini söyledi.

KCK eş başkanları: 'Birleşik Kürdistan birçok sorunu beraberinde getirir'

ANF, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Besê Hozat ve Cemil Bayık’ın PKK hakkında araştırma yapan Alf Beckinsale’nin yazılı sorularına yanıt verdikleri söyleşinin metnini yayınladı.

Hozat ve Bayık, KCK’nin “tam bağımsız bir Kürdistan'ı mı, yoksa otonom bir Kürdistan'ı mı hedefliyor” şeklindeki sorusunu yanıtlarken, “bağımsız Kürdistan kavramı ile bağımsız devletin özdeşleştirilmesinin çok yanlış olacağı” yanıtını verdi.

“PKK’nin özgür, demokratik ve bağımsız Kürdistan istediği kesindir” diyen eş başkanlar, “Bunu ulus devlet ve bağımsız devlet olarak ele almıyoruz. Bağımsızlığın böyle sağlanacağı bir kapitalist modernist ve egemen sınıf yalanıdır. Bağımsız olmak emperyalizme, sömürgeciliğe ve işbirlikçiliğe karşı olmak da özgür ve demokratik topluma dayanıyorsa mümkündür” dedi.

Devletin bir “egemen sınıf aracı” olduğunu savunan Hozat ve Bayık, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, “Altın tepside sunsalar da devlet istemem“ sözlerini hatırlattı.

Öcalan’ın “özgür ve demokratik topluma dayalı demokratik özerk bir Kürdistan” istediğini belirten KCK yöneticileri, “Ortadoğu’da devlet sınırlarına dokunmadan dört parça Kürdistan’ın birbiriyle siyasi, toplumsal, kültürel ve ekonomik ilişkide olduğu bir demokratik Konfederal Kürdistan’ı en doğru özgürleşme ve ulus birliği olarak görüyor. Devletleşme ve birleşik Kürdistan'ı birçok sorunu beraberinde getireceği ve sorunu çözemeyeceği için doğru görmüyor” yorumunu yaptı.

KCK Eş Başkanları, Rojava hakkındaki bir soruya, “Doğrudan içinde olmadığımız Rojava’daki sosyo-ekonomik gelişmelerin ne olduğunu tümüyle anlatamayız. Duyduklarımız ve öğrendiklerimizle anlatmak da yetersiz kalabilir” yanıtını verdi.

Rojava’da “8 yıldır devlet egemenliği olmadan önemli önemli bir demokrasi deneyimi yaşandığını” belirten eş başkanlar, “Devletler her türlü toplumsal ve siyasal gelişmeler önünde engeldir. Devlet devasa bir kurumdur, onu beslemek bile halkın iliklerini kurutur” değerlendirmesinde bulundu.

“PKK, Kürdistan halkı için hangi kazanımları sağladı” sorusunu yanıtlayan Besê Hozat ve Cemil Bayık, PKK’den önce Kürdistan’daki tüm mücadelelerin “egemen Kürt sınıflarının damgasını taşıdığını, askeri ve siyasi olarak toplumda yarattıkları değişikliklerin ya çok az ya da hiç olmadığını” savundu.

KDP’li yetkililerin “PKK şimdiye ne kazanmış” dediğini hatırlatan eş başkanlar, “PKK tarih sahnesine çıkmayıp büyük mücadele yürütmeseydi, tüm Kürdistan’da ve Ortadoğu’da önemli siyasi etkiler yapmasaydı Başûr’da (Kürdistan Bölgesi) kazanım elde etmek söz konusu olmazdı” şeklinde konuştu. /Rudaw