KCK: 'Gerilla Şengal'den çekilecek' şeklinde bir açıklamamız yok

KCK, ne PKK'nin ne de gerilla komutanlarının "Gerilla Şengal'den çekilecek” biçiminde bir açıklamasının olmadığını kaydetti.

KCK: 'Gerilla Şengal'den çekilecek' şeklinde bir açıklamamız yok

KCK Diplomasi Komitesi, Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi'nin "Gerillalar Şengal'den çıkacak” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

'Sayın Sefin Dizayi bu açıklamasını neye dayandırmaktadır bilemiyoruz' denilen açıklamada, 'Ne PKK'nin ne de gerilla komutanlarının gerilla Şengal'den çekilecek biçiminde bir açıklamasının' olmadığı belirtildi.

Şengal'in Şengalliler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirten KCK Diplomasi Komitesi, öz savunma güçlerinin önemine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı.

''Gerillanın Şengal'e nasıl gittiği bilinmektedir. Ezdilerin soykırımını engellemek için saldıran IŞİD'lilere müdahale etmiştir. IŞİD saldırılarına karşı Ezdileri savundukları gibi, Ezdilerin bir daha bu tür saldırılara uğramaması için özyönetim ve öz savunma oluşturmalarına yardımcı olmuştur. Gerilla Şengal'e hakimiyet kurmak için gitmemiştir. Böyle bir amacı da yoktur. Bu açıdan gerillanın Şengal'den çıkıp çıkmayacağı gibi bir sorunu da bir gündemi de yoktur. Sadece tarihin ve insanlık vicdanının kendine yüklediği sorumlulukları yerine getirmek için orada bulunmaktadır. Ezdiler öz savunmasını sağlayıp özerk yönetime kavuştuklarında gerillanın Şengal'e müdahale etme amacı da gerçekleşmiş olacaktır. Dolayısıyla bu gerçekleşmeden gerillanın oradan çıkması gündemini ortaya atmak, sanki 74. Ferman gerçekleşmemiş gibi yaklaşmak olur.

KDP siyasi heyetiyle tartışmalarımız sürmektedir. Bu görüşmeler kuşkusuz ortak noktaların bulunmasını yakınlaştırmaktadır. Biz başından beri gerillanın varlığını gündeme koyan tartışmaların doğru olmadığını belirttik.

Bizler için önemli olan, bir daha fermanla karşılaşmamak için Ezdilerin öz savunmaya sahip olmaları ve özyönetime kavuşmalarıdır. Böylece Şengal'i Şengalliler yönetmiş, savunmaları da bu çerçevede çözülmüş olacaktır. Bunlar gerçekleştiğinde bizim için gerillanın varlığının tartışılmasının bir anlamı da kalmayacaktır.''