KCK’den Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a: İhanet etti

KCK Sözcüsü Hiwa, Erivan hükumetinin iki PKK’liyi Türkiye’ye iade etmesine “Paşinyan hükümetinin Ermeni tarihine ihaneti” sözleri ile tepki gösterdi.

KCK’den Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a: İhanet etti

PKK’ye yakın yayın organlarında yer alan habere göre, El Nehar El Arabi gazetesine konuşan KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Zagros Hiwa, Ermenistan’ın geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye iade ettiği Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım’ın Kasım 2021’de Karasu (Avareş) nehrini geçmeye çalışırken Ermeni askerler tarafından tutuklandıklarını söyledi.

Hiwa, her iki örgüt üyesinin “Ermenistan’ı dost olarak gördükleri için herhangi bir çatışmaya girmediğini” belirterek, “Ama tutuklanarak Erivan’da bir hücreye konuluyorlar. Ermenistan adaleti onlar hakkında dava açıp, avukat veriyorlar. Yargılama sonucunda 8 yıl hapis cezası veriliyor” dedi.

Davanın Yüksek Mahkeme’ye taşındığını ve 28 Şubat’ta hapis cezasının iptal edildiğini ifade eden Hiwa, “Serbest bırakılan yoldaşlarımız, korsanca alıkonuluyor” ifadelerini kullandı. 

Ermenistan hükümeti ile doğrudan hiçbir ilişkilerinin olmadığını belirten KCK sözcüsü, “Yoldaşlarımızın Paşinyan hükümeti tarafından faşist Türk rejimine teslim edilmesini Kürt halkına yönelik bir ihanet değil, Ermeni halkının tarihine yapılmış en büyük ihanet olarak görüyoruz. Ermeni halkının gerçek temsilcilerinin bu ihaneti kabul etmediğini biliyoruz. Bu ihanet Ermeni halkı ile olan ilişkilerimize zarar vermeyecek” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Anadolu Ajansı, 23 Eylül 2022 tarihli haberinde, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) HPG’li Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım'ı sınırdaki operasyonla yakalayarak Türkiye’ye getirdiğini bildirdi.

PKK’nin askeri kolu HPG ise 25 Eylül’de yaptığı açıklamada, 2 üyelerinin Ermenistan tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini duyurdu.

Öte yandan Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi (SNB) teslim edilmenin "bir ceza davası çerçevesinde" yapıldığını açıkladı.

Ermenistan Adalet Bakanlığı ise, bakanlığın yabancı bir hükümlüyü cezasının geri kalanını çekmek üzere vatandaşı olduğu ülkeye gönderme yetkisine sahip olduklarını bildirdi.