KCK'den 'İstanbul Seçimi' açıklaması

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, ANF'ye verdiği bir söyleşide Kürtlerin 23 Haziran’da AKP-MHP ittifakının karşısında yer alan aday kim olursa olsun onu destekleyeceklerini dile getirerek CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Adayı Ekrem İmamoğlu'nun destekleneceğinin sinyalini verdi.

KCK'den 'İstanbul Seçimi' açıklaması

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, ANF'ye verdiği bir söyleşide Kürtlerin 23 Haziran’da AKP-MHP ittifakının karşısında yer alan aday kim olursa olsun onu destekleyeceklerini dile getirerek CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Adayı Ekrem İmamoğlu'nun destekleneceğinin sinyalini verdi.

Türkçe yaptığı açıklamasında Kürt halkının ‘faşizme’ karşı direneceğini söyleyen Hozat, tüm Kürtleri Öcalan için verilen direnişe destek olmaya çağırdı.

Açlık grevleri büyük bir fedailiktir

10 Mayıs'ta 15 tutsağın daha ölüm orucuna başlayacağı, 30 tutsağın ölüm orucu eylemini sürdürdüğünü dile getiren Hozat, açlık grevlerini büyük bir fedakarlık ve fedailik olarak tanımladı ve 2 Mayıs'ta avukatlarının Öcalan ile görüşmesinin bu eylemlerin sonucu olduğunu vurguladı.

Öcalan ile görüşme bir oyundu

İktidarın ciddi anlamda içeride ve dışarıda siyasi, ekonomik olarak sıkıştığını, bunun sonucu olarak da Öcalan ile görüşmeye izin verdiklerini dile getiren Hozat, bu gelişmenin tecridin kırıldığı, taleplerin yerine getirildiği anlamına gelmediğini, Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle düzenli görüşülmesinin temel talep olduğunu dile getirdi. Görüşmenin direnişi kırma amaçlı bir oyun olduğunu dile getiren Hozat, biraz rahatlamak, nefes almak, mevcut direnişi kırmak, kamuoyunu manipüle etmek için iktidar tarafından bir senaryo olarak kurgulandığını ileri sürdü.

Görüşmenin ardından çeşitli manipülasyonlar oluştuğunu vurgulayan Hozat, AKP'nin bilinçli olarak bir algı operasyonu yürüttüğünü, YSK kararıyla görüşme açıklamasının aynı tarihe getirilmesinin Öcalan ile devletin uzlaştığı, anlaştığı şeklinde manipülatif girişimler gerçekleştiğini dile getirdi.

Ortada bir diyalog veya çözüm süreci yok

Ortada bir diyalog veya çözüm süreci olmadığını, geçmişte de bir çözüm sürecinin var olmadığını vurgulayan Hozat, AK Parti'nin baştan itibaren, Öcalan'ın Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümüne dönük ortaya koyduğu iradeyi, yaklaşımı ve samimiyeti, hep kullanmak istediğini, Kürtlerin oylarını AKP’ye vermediğini, tam tersi bütün oyların HDP’ye gittiğini, HDP'nin güçlendiğini anlayınca da diyalog sürecini bitirdiğini dile getirdi.

YSK'nin kararı şaşırtıcı değil

YSK’nın İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili kararının şaşırtıcı olmadığı, baştan beri böyle bir karar beklendiğini dile getiren Hozat, YSK ve mahkemelerin Erdoğan ve Bahçeli'nin verdiği talimatlara göre karar verdiğini, YSK’nın verdiği kararın, kendisine liberalim, hukukçuyum, hukuk savunuyorum, demokratım diyen kesimler tarafından Türkiye’de ne kadar büyük bir hukuksuzluğun yaşandığının görülmesi açısından hayırlı olduğunu vurguladı.

Kürtlerin tutumunda bir değişiklik yok

Kürdistan’da birçok yerde belediyelerin kayyumlardan kurtarıldığı, çok güçlü bir halk iradesi ortaya çıktığını dile getiren Hozat, HDP’nin Türkiye’deki demokratik güçbirliği stratejisinin büyük bir başarı kazandığını, demokratik güçlerin Türkiye’de büyük bir zafer kazandığını vurguladı. 

HDP'nin 31 Mart seçimlerinde "Kürdistan'da MHP kazanacak, Batı'da AKP-MHP İttifakına kaybettirecek" sloganı çerçevesinde geliştirilen stratejisini sürdüreceğini tekrardan kamuoyuna deklare ettiğini ve kendilerinin de bunu desteklediğini vurgulayan Hozat, İstanbul seçimlerine bu stratejiyle katılacak HDP'nin bu stratejisinin 23 Haziran’da da başarı kazanacağına inandığını belirtti.

HDP'nin AKP-MHP iktidarına karşı İstanbul'da seçime giren aday kimse onun destekleneceğine dikkat çeken Hozat, Kürtlerin bu konudaki tavrında ve tutumunda bir değişiklik olmadığına dikkat çekti ve bu açıklamayla CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nu işaret etti.