KCK'den 'İstanbul Seçimleri' mesajında açık kapı: 'Büyük gelişmeler olmazsa...'

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonucunda Leyla Güven tarafından başlatılan ve yedi aydır süren açlık grevleri ve ölüm oruçları sonlandırıldı.

KCK'den 'İstanbul Seçimleri' mesajında açık kapı: 'Büyük gelişmeler olmazsa...'

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonucunda Leyla Güven tarafından başlatılan ve yedi aydır süren açlık grevleri ve ölüm oruçları sonlandırıldı. Öcalan'ın mesajı ile ilgili Medya Haber TV'ye konuşan Mustafa Karasu'nun HDP'nin 23 Haziran seçimlerine ilişkin tavrı konusunda "kısa bir sürede Türkiye'de çok büyük gelişmeler olmadığı takdirde tutumunu değiştirecek değildir” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Öcalan'ın el yazısı ve imzasıyla yayımlandığı söylenen mektup, avukatları ile ikinci İmralı görüşmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılırken Kürt siyasetini yakından takip eden isimlerden ve Kandil’den de değerlendirmeler geliyor.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, yeni bir mücadele döneminin başladığını belirterek, açlık grevi ve ölüm orucu direnişçilerinin kararlılığı ve etraflarında oluşan kamuoyu baskısının, AKP-MHP iktidarını zor durumda bırakarak, adım attırdığını savunuyor.

ANF Türkçe’de yer alan habere göre Medya Haber TV’ye konuşan Karasu, İmralı görüşmelerinin seçime yönelik olduğu yolundaki yorumlara, Öcalan’ın İstanbul seçimlerini hiç tartışmadığına dikkat çekerek yanıt veriyor.

Öcalan’ın, öncelikli olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi üzerinde durduğunu söyleyen Karasu, “Bu görüşmelerin, seçimler ile bir ilgisi yok. Seçimle bağdaştırmak doğru da değil” görüşünü savunuyor.

“HDP’nin 31 Mart’taki tutumu ortadadır” diyen Karasu, “HDP herhalde kısa bir sürede Türkiye'de çok büyük gelişmeler olmadığı takdirde tutumunu değiştirecek değildir” ifadesini kullanıyor.

Karasu, Öcalan’la görüşmelerin devam edip etmeyeceği konusuna temkinli yaklaşıyor:

“Çünkü zaman gösterecek. Belki iki-üç görüşme olacak, ondan sonra yine yaptırmazlar. Bu bakımdan tecridin tümden kalkıp kalmadığı konusunda bir şey diyemeyiz. Artık Türkiye'de siyaset o kadar günü birlik olmuş ki, söz veriyor yapmıyor.”

Öte yandan KCK de, “AKP-MHP yönetiminin binlerce insanın ölüm sınırına gelmesi karşısında daha fazla teşhir olmamak için görüşmeler yaptırdığını” öne sürerek, “AKP, görüşmelerden İstanbul seçimleri için yararlanmak istese de halkımız ve demokrasi güçleri görüşmeyi yaptıran bu gerçeklik olduğunu çok iyi bilmektedir. Birinci aşaması başarılı olan mücadeleyi, daha fazla toplumsallaştırmak ve daha geniş demokrasi güçlerini içine çekerek yükseltmemiz gerekir” açıklaması yaptı.