KCK’den İzmir’deki depreme ilişkin açıklama

İzmir’de meydana gelen depreme ilişkin KCK’den yapılan açıklamada, “Kürt halkı da bulunduğu her yerde komşularının ve kardeşlerinin bu tür acılarını paylaşma ve dindirmede üzerine düşeni yerine getirecektir” denildi.

KCK’den İzmir’deki depreme ilişkin açıklama

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, önceki gün İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, “Deprem gibi afetler toplumsal dayanışmanın en yüksek düzeyde gösterilmesi gereken durumlardır. Toplumsal dayanışma bilincini en fazla da bu tür afetler geliştirir. Bu açıdan bu tür durumlarda kimliği ve inancı ne olursa olsun dayanışmanın en yüksek düzeyde gösterilmesi gerekir. Toplum ve demokratik ulus olma bunu gerektirir” ifadelerine yer verildi.

“Bugün İzmir’de yaşananlar başka bir zaman Türkiye ve Kürdistan’ın başka bir yerinde gerçekleşebilir” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bugün yapacağımız dayanışma komşuluğun gereği olduğu gibi, aynı zamanda kendimize yapılmış bir dayanışma ve iyiliktir. Türkiye gibi, halkların ve inançların birbirine karşıt hale getirildiği, kutuplaşmanın artırıldığı bir ülkede dayanışma bu tür hastalıkların da ilacıdır. Afetlerde yapacağımız dayanışma ile böyle kötülükleri de en aza indirir, toplumlar arasında yakınlaşma sağlarız. Bu açıdan da toplumsal dayanışma çok önemli ve değerlidir.

Kapitalizm öncesi toplumlar dayanışmacıdır. Kapitalizm toplumdaki dayanışma karakterini zayıflatarak toplumları ve bireyleri devletlere muhtaç hale getirmiştir. Tarih boyu insanlık devletlere hiç bu kadar muhtaç hale gelmemiştir. Çünkü en başta da komşuları tarafından yaraları sarılmıştır. Afetler insanlığı maddiyatçılık ve bireycilikle boğan kapitalizm ve kültürüne karşı toplumcu kültürün değerini bir daha ortaya koymaktadır.”

Açıklamada, “Kürt halkı da bulunduğu her yerde komşularının ve kardeşlerinin bu tür acılarını paylaşma ve dindirmede üzerine düşeni yerine getirecektir” sözlerine yer verildi.