KCK’den Paris saldırısına ilişkin açıklama

KCK, Paris’te üç kişinin hayatını kaybettiği saldırıda “esas hedef alınan kişinin KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara olduğu” ve saldırının “MİT tarafından” yapıldığı şeklinde açıklama yaptı.

KCK’den Paris saldırısına ilişkin açıklama

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, 23 Aralık 2022 tarihinde Paris’te gerçekleşen saldırıda KCK Yürütme Konseyi Üyesi “Evîn” kod adlı Emine Kara ile sanatçı Mîr Perwer ile ve Abdurrahman Kızıl isimli Kürdün hayatını kaybettiği belirtildi.

Emina Kara’nın 1988 yılında PKK’ye katıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Evîn arkadaşın Rojava devriminin gelişmesinde de büyük katkıları olmuştur. IŞİD’e karşı savaşta yer alarak ve IŞİD’in yenilmesinde belirleyici bir rol oynayarak sadece Kürt halkına değil, aynı zamanda tüm insanlığa büyük bir hizmette bulunmuştur” denildi.

Kara’nın IŞİD’e karşı savaşta yaralandığı ve tedavi için Avrupa’ya gittiği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu saldırıda esas hedeflenenin Evîn arkadaş olduğu açıktır. Soykırımcı sömürgeci Türk devleti ve faşist AKP-MHP iktidarı Kurdistan Özgürlük Mücadelesini bastırarak ve özgürlük mücadelesinin öncülerini hedefleyerek IŞİD’i kurtarmaya ve IŞİD çizgisini yeniden hakim kılmaya çalışmaktadır. Evîn arkadaş da IŞİD’e karşı savaştığı ve IŞİD’in yenilmesinde belirleyici bir rol aldığı için AKP-MHP ve MİT tarafından hedeflenmiş ve şehit düşürülmüştür.”

“Tepkiler demokratik temelde ortaya konulmalı”

Açıklamada, “saldırının ardından Fransız makamların kaygıları gidermediği, olayı basitleştirdiği ve bireysel bir saldırı gibi gösterdiği” ifade edilerek, “Böyle bir yaklaşım 9 Ocak 2013’te gerçekleşen Paris katliamında ortaya konulmuş ve bundan dolayı Türk devleti ve MİT tarafından yapıldığı çok açık olmasına rağmen Fransa devleti tarafından gerçekler ortaya konulmamıştır” denildi.

Fransa devletine “gerçekleri açığa çıkarma” çağrısında bulunulan açıklamada, “Kurdistan halkı ve dostları bu katliama karşı tepkisini güçlü bir şekilde ortaya koyarak doğru bir tutum sahibi olmuştur. Fakat bu eylemlere şiddet bulaşmamalı ve provokasyonlara zemin olacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Halkımız ve dostlarımız tepkisini demokratik temelde ortaya koymaya özen göstermelidir” sözlerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Cuma günü Fransa'nın Başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne düzenlenen silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

Saldırgan, Kültür Merkezi’nin yanı sıra caddede Kürtlere ait bir restoran ile berber salonunu da hedef aldı.

Saldırının ardından 69 yaşındaki saldırgan gözaltına alındı. Savcı Laure Beccuau, saldırganın atıcılık kulübü üyesi Williams M. olduğunu ve silah bulundurduğunu açıkladı.

Fransız vatandaşı olan emekli tren makinisti saldırganın Aralık 2021'de Paris'te işlediği bir “ırkçı saldırı” sonrası silahla zarar verme suçu nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığı daha sonra 12 Aralık'ta cezaevinden tahliye edildiği ortaya çıktı.

Paris savcılık ofisinden yapılan açıklamaya göre, 69 yaşındaki Fransız saldırganı muayene eden doktor, saldırganın sağlık durumunun “gözaltı koşullarıyla uyumlu olmadığı” sonucuna vardı.

Emniyet bünyesindeki psikiyatri kliniğine nakledilen saldırgan, sağlık durumu elverirse tahkikat hakimi tarafından sorgulanacak.