KCK'li Hozat: HDP’yi yaratan fikir geleceğin Türkiye’sini örecektir

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, “CHP gerçek manada siyaset yapsa ve muhalefet partisi olsa HDP’nin kapatılma kararı karşısında kıyamet koparırdı. DEVA ve Gelecek Partisi de HDP’ye saldırılar karşısında bir karşı duruş geliştirseler de, alttan alta gözünü Kürtlerin oylarına dikmiş durumdalar” dedi.

KCK'li Hozat: HDP’yi yaratan fikir geleceğin Türkiye’sini örecektir

PKK’ye yakınlığı ile bilinen ANF’ye konuşan Besê Hozat, Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağına ve sağlığına ilişkin sosyal medyada paylaşılan iddialara ilişkin, “Türk devletinin sicili bellidir. Kim ve hangi kurum yalanlayan açıklamalar yaparsa yapsın bunun bir değeri ve inandırıcılığı yoktur” ifadelerini kullandı.

Öcalan’ın durumunun “sıradanlaştırılmasını” kabul etmediklerini belirten Hozat, “İmralı tecrit sistemi basit bir özel-psikolojik savaşın aracı haline getirilemez. Bu tehlikeli ve çirkin özel savaş oyununa Türk devleti son vermelidir. Ateşle oynamamalıdır. Yoksa Türk devleti tarihinde görmediği ağır sonuçlarla karşılaşır” şeklinde konuştu.

HDP’ye açılan kapatma davasını da değerlendiren Besê Hozat, “HDP’ye saldırılarının da esas nedeni 2023 hedefleriyle ilgilidir. Faşizm, HDP’yi bu hedeflerinin önünde en büyük engel olarak görüyor. Çünkü Türkiye’de gerçek manada demokrasi mücadelesi veren güç HDP’dir. HDP engelini ortadan kaldırırsa sistem içi muhalefeti vatan, millet, sakarya edebiyatıyla ya yanında hazır ola geçirir ya da kolaylıkla susturur. Muhalefeti dağıtmada ve ezmede HDP’yi etkisizleştirmenin önemini biliyor. Bu gerçeği bildiği için HDP’yi kapatmaya çalışıyor” dedi.

“Ne var ki, korkunun ecele faydası yoktur. Bu iktidar miadını çoktan doldurmuştur” diyen Hozat, “HDP’yi kapatmak da bu iktidarı kurtarmayacaktır. HDP’yi yaratan fikir ve halk gücü geleceğin Türkiye’sini adım adım örecektir. Geleceğin Türkiye’si faşist iktidarın 2023 devleti değil, Demokratik Ulus Türkiye’sidir. Zamanı gelmiş ve gücü ispatlanmış düşüncenin önünü hiçbir faşist iktidar alamaz” diye belirtti.

CHP, DEVA ve Gelecek Partisi’ne eleştiri

HDP konusunda muhalefetin tavrını da eleştiren KCK’li Besê Hozat, şunları kaydetti:

“CHP gerçek manada siyaset yapsa ve muhalefet partisi olsa HDP’nin kapatılma kararı karşısında kıyamet koparırdı. Kendini savunur gibi HDP’yi savunurdu. CHP kapatmaya karşı olduğunu söylese de öyle bir dil kuruyor ki faşizme cesaret veriyor, faşizmi meşrulaştırıyor. Çünkü faşist iktidarla ortak Kürt yarası var.

DEVA ve Gelecek Partisi de HDP’ye saldırılar karşısında bir karşı duruş geliştirseler de, alttan alta gözünü Kürtlerin oylarına dikmiş durumdalar. AKP’den kopan Kürtleri toplamaya, HDP’ye kaymalarını önlemeye çalışıyorlar. Öte yandan HDP’nin kapatılması durumunda Kürtleri nasıl kandırıp yanlarına çekebileceklerinin politik tartışmalarını ve hesaplarını bile yapıyorlar. Muhalefetin derdi Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununa çözüm üretmek, bu anlamda gerçek bir siyaset yapmak değil.

CHP, DEVA ve Gelecek partisi bu hassasiyetle hareket etmiş olsalardı, HDP’ye saldırılar karşısında güçlü bir muhalefet geliştirirlerdi. Faşizme güçlü bir tavır koyarlardı. Faşizmi yıkma, Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda güçlü bir irade ortaya koyarlardı. Ne var ki, AKP’ye karşı olduğunu söyleyenler sıra Kürt sorunuyla ilgili bir konuya geldiğinde muhalefeti utangaç biçimde yapıyorlar.”

Şengal meselesi

Erbil ve Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’na değinen Hozat, bu anlaşmanın sadece bir Bağdat-Erbil anlaşması değil, ABD, Türkiye, Bağdat ve Erbil anlaşması olduğunu, Fransa’nın da destek verdiğini savundu.

“Aslında bu Irak’a karşı da bir komplodur. Irak’ı Êzidîlerle çatıştırmak istiyorlar” diyen Hozat, “Irak devletinin Êzidîlere bir özerklik borcu vardır. Irak kendi anayasasını uygulasa ve uluslararası hukuka uygun davransa Şengal sorunu hemen çözülür. Irak kendi anayasasını neden uygulamıyor, bunun izahını Êzidîlere yapmak zorundadır. Êzidîlere düşmanlık Irak’ın siyasi intiharı olur” dedi. /Rudaw