KDP Sözcüsü: YNK ile ortak cumhurbaşkanı adayımız yok

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Mahmud Muhammed, Irak cumhurbaşkanlığı için Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile ortak adayları olmadığını ancak bu konuda diyaloğun açıkladı.

KDP Sözcüsü: YNK ile ortak cumhurbaşkanı adayımız yok

Bugün başkent Erbil’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan KDP Politbüro Üyesi ve Parti Sözcüsü Mahmud Muhammed, partisinin Irak’ta erken seçimler hakkındaki tavrına ilişkin, “Seçimler Irak halkı, Irak toplumu içindir, oy kullananlar onlar, temsilcilerini seçecek olan onlar. Yani siyasi sürece dahil olan taraflar, ne yapılması gerektiği konusunda gerçekçi bir siyasi anlaşma yaparlarsa biz de buna razı oluruz” dedi.

Muhammed, "Seçimler yapılacaksa anlaşarak yapılmalı, yapılmayacaksa yine anlaşarak karar verilmeli. Seçimler yapılacaksa sonuçlarını herkes kabul etmeli” diye ekledi.

Irak'taki siyasi çıkmazın nedenlerinden biri de YNK ile KDP arasında cumhurbaşkanı adayı konusunda yaşanan anlaşmazlık. YNK mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i desteklerken KDP, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed’i aday göstermişti.

Sözcü Muhammed, ortak cumhurbaşkanlığı adayı konusunda bir ilerleme olmadığını sadece müzakere ettiklerini, iki taraf arasında belirlenen heyet aracılığıyla tüm taraflarla görüşmelerin devam sürdüğünü söyledi.

Mahmud Muhammed, “Şu ana kadar ortak bir adayımız yok. Bizim adayımız belli, onlarınki de belli. Ancak Irak ve Kürdistan’daki siyasi taraflarla diyalog devam ediyor” dedi.