KDP ve YNK 'ortak aday'da uzlaşamadı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) adına Fuad Hüseyin cumhurbaşkanlığı için ortak bir adayın belirlenmesi gündemiyle Süleymaniye’de toplandı. Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Talabani, Berhem Salih’in adaylığı konusunda ısrarlı olduklarını yineledi.

KDP ve YNK 'ortak aday'da uzlaşamadı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin dün özel bir uçakla Bağdat’tan Süleymaniye’ye giderek KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani ile bir araya geldi. Toplantı hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak ikilinin Irak cumhurbaşkanlığı için ortak bir aday üzerinde uzlaşmayı tartıştığı öğrenildi.

Rûdaw TV'den Senger Abdulrahman’ın ilgili kaynaklardan edindiği bilgiye göre, KYB ve KDP arasında ortak aday konusunda herhangi bir uzlaşı sağlanamadı.  

Fuad Hüseyin ile Bafıl Talabani arasında gerçekleştirilen görüşmeye iki partiden başka kimse katılmadı. 

Talabani’nin toplantıda Berhem Salih’in Irak cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrarlı olduklarını aktardığı bildirildi

KDP Berhem Salih’in değişmesini istedi, KYB ise adaylığında ısrarlı

Rûdaw toplantının içeriğinin bir kısmına ulaştı. Dabeşan’da gerçekleşen Hüseyin ve Talabani arasındaki toplantı tam 5 saat sürdü.

Senger Abdulrahman’a konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey kaynak “toplantının olumlu geçtiğini” ancak ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi konusununun zorlu geçtiğini söyledi.

KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani’nin toplantıda Berhem Salih’in Irak Cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrarlı olduklarını söylediği bildirildi.

Toplantıda Irak hükümetinin kurulmaması sürecinin Kürtler mal edilmesine izin verilmemesi, Şii tarafların kendi arasındaki anlaşmazlığı Kürtlerin ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaramamasını bahane etmesine yol verilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

KDP bir kez daha KYB’nin Irak Cumhurbaşkanı adayı Berhem Salih’in adaylığını reddetti. Ancak başka bir isim önermeleri halinde, ortak aday belirlenmesine hazır olduklarına dair açık kapı bıraktı.

Rûdaw’a konuşan üst düzey bir kaynak “Her iki taraf arasında ortak bir isim üzerinden uzlaşı arayışı temelinde gerçekleşen ilk toplantı olumlu geçti. Ancak bir anlaşma sağlanamadı. Çünkü KYB Berhem Salih’in adaylığında ısrar ediyor” dedi.

KDP: Şii ve Sünniler Kürtlerin cumhurbaşkanını belirleme sürecine müdahale etmemeli

Rûdaw’ın elde ettiği bilgiye göre KDP’nin Iraklı taraflara, Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi seçilirken Kürtlerin sürece müdahil olmadığı  ve Sünnilerin kendi aralarında adaylarını seçtiği gibi Şiilerin başbakan belirlemesi sürecine de hiçbir şekilde Kürtlerin müdahil olmayacağını söylediği öğrenildi.

KDP’nin “Şii ve Sünniler de aynı şekilde Kürtlerin (KDP-KYB) kendi arasında bir cumhurbaşkanı adayı belirlemesi ve netleştirmesini fırsat vermeli. Hiçbir şekilde bu sürece müdahil olmamalı” mesajı verdiği bildirildi.

Edinilen bilgilere KYB ve KDP’nin ortak bir aday üzerinde anlaşmaması halinde, Irak Parlamentosundaki Kürt parlamenterlerinin kendi aralarında adayları oylaması ve ortak bir aday belirlenmesi öneriliyor.

Ancak bu önerinin KDP ve KYB arasındaki görüşmelerin devam etmesi nedeniyle gecikeceği belirtiliyor.

Başkan Barzani ile Bafıl Talabani görüşecek

KYB Genel Başkanı  Bafıl Talabani bugün öğleden sonra Pirmam’da Başkan Mesud Barzani ile görüşeceği öğrenildi.