Kerkük Üniversitesinde ‘Kürt Milli Kıyafeti’ne izin verilmedi!

Kürdistan Bölgesi’nde okul ve üniversitelerin genelinde 10 Mart Kürt Milli Kıyafet Günü sebebiyle kutlama ve etkinlikler yapıldı.

Kerkük Üniversitesinde ‘Kürt Milli Kıyafeti’ne izin verilmedi!

Kürt öğrenci ve öğretmenler, "Kürt Milli Kıyafet Günü"ünde milli kıyafetlerini giyerek okullarına gitti. Layen Barzan ve arkadaşları da Kerkük’te Kürt Milli Kıyafeti Günü için düzenlenen törene katılmak için rengarenk milli kıyafetlerini giydi.

12’nci sınıf öğrencisi olan Layen, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Bugün çok özel ve anlamlı bir gün. Tüm öğrenci ve öğretmenlerimizin Kürt Milli Kıyafeti’ni giydiğini görmek beni çok mutlu ediyor. Bu kıyafetleri Kerkük’te giymek daha da anlamlı hâle geliyor” diye konuştu.

Kerkük Üniversitesi Rektörü’nün bu konuda aldığı karar ise aynı sevincin Kerkük Üniversitesinde yaşanmasının önüne geçti.

Rektör’ün kararıyla milli kıyafetlerin giyilmesi ve sanatsal etkinlikler yasaklanırken milli kıyafetlerini giyen Kürt öğrencilerin Kerkük Üniversitesine girişine izin verilmedi.

Milli kıyafetlerin giyilmemesi için Üniversitenin içine çok sayıda güvenlik görevlisi konuşlandıran Rektörlük, milli kıyafetlerini giyen öğrencilere soruşturma açtı.

Soruşturma açıldı

Kerkük Üniversitesi öğrencilerinden Muhammed Hoşyar, “Bugün birçok engelle karşılaştık, Kürt Milli Kıyafeti giyen öğrencilerin çoğu engellenerek haklarında soruşturma açıldı, ardından da Üniversiteden çıkarıldı” diyerek Kerkük Üniversitesindeki yasaklara dikkat çekti.

“Kürtlerin Kerkük Üniversitesine girişi de yasaklanacak”

Kerkük Üniversitesi öğrencilerinden Ahmed Ali ise “Kürt Milli Kıyafeti Günü’nde öğrencilerin büyük bir bölümü milli kıyafetlerini giymişti. Birçok öğrencinin içeriye girmesine izin verilmedi. İçeriye girenler hakkında da soruşturma açıldı. Bir sene Kürdistan Bayrağı yasaklanırken başka bir yıl Kürt kıyafetleri yasaklanıyor. Böyle devam ederse birkaç sene sonra Kürtlerin Kerkük Üniversitesine girişi de yasaklanacak” ifadelerini kullandı.

10 Mart, Kürdistan Parlamentosu kararıyla “Kürt Milli Kıyafet Günü” ilan edildi fakat 16 Ekim olaylarından sonra Kerkük Üniversitesi içerisinde Kürt kıyafetlerinin giyilmesi engelleniyor.