Kerkük’ün Kimliği' kitabı çıktı

Kerkük’ün Kimliği' kitabı çıktı

 Kerkük’ün Kimliği adlı araştırma kitabı Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından yayımlandı.

160 sayfadan oluşan Kerkük’ün Kimliği adlı kitapta Kerkük’ün Kürdistani bir kent olduğunu tarihi belgeleriyle gün ışığına çıkarılıyor.

Kitabın bir kısmında şu ifadeler dikkat çekiyor:

“1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşmasıyla Kerkük’ün de bağlı bulunduğu Musul vilayeti İngiltere mandası altında yeni Kurulmuş olan Irak devletine bırakıldı. Milletler Cemiyeti raporuna göre, Kerkük ve Musul petrol gelirlerinden Türkiye’ye %10’luk bir pay verilecekti. Onaylanan anlaşmanın sonuncu bendinde da şöyle bir madde eklenmişti: “Türk tarafı isterse payını nakit paraya çevirebilir.” Buna göre Türkiye’ye düşen petrol payının değeri de 500.000 pound olarak hesaplanmıştı. 191 Bu anlaşma bir önergeyle, 6 Haziran 1926’da TBMM’de oylamaya sunuldu: İki ret ve bir çekimser oya karşılık 143 oyla kabul edildi. Ödemeler petrol üretiminin başladığı 1934 yılında başladı ve 1951 yılına kadar sürdü”

“Bölgesel probleme dönüştürülmüş olan Kerkük, Kerkük’ün tarihi ve kimliği, Kerkük’ün Kürdistani olma bibliyografyası, Kerkük’ü Kürdistanlı kılan belgeler, Türk belgelerinin sunduğu “Kerkük” gerçeği, 1921-1958 yılları arasında Kerkük Livası vekilleri, Dünden bugüne Kerkük-Musul meselesi, Kerkük: Tarihin kördüğümü ile Devlet değişimi ve Kerkük çekişmesi” başlıklarıyla belgelere dayandırılan araştırmanın sonuçları kitap halinde okurların beğenisine sunuldu. 

İslamiyet döneminden yakın tarihe kadar Kerkük’ün tarihiyle ilgili merak edilen detaylar kitapta yer almaktadır.

Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, kitabın önsöz bölümünde Kerkük’ün kimliğiyle ilgili şu cümleleri kullanıyor, “İşin ilginç tarafı şu ki, Türk ve Arap yetkilileri ve halkı Kerkük’ü sorun edip “Bu şehir Kürdistani değil ve Kürtlere ait değil” diyorlar. Bu kitaptaki araştırmalar açık bir şekilde Kerkük’ün Kürdistani oluşunu kanıtlayan Türklerle Arapların yazdığı eserleri göz önüne sermektedir” dedi.

Akademisyen, araştırmacı ve gazeteci bir grubun ortak çalışması olan Kerkük’ün Kimliği kitabının altında Prof. Dr. Abdullah Kıran, Behroz Şucaii, Prof. Dr. Osman Ali, Mehmet Bayrak, Dr. Ari Badinani, Seîd Veroj, Mamend Roje ve Ziryan Rojhelati'nin imzası bulunmaktadır. Kürtçenin Sorani lehçesiyle kaleme alınan kitap Kosar Osman tarafında Türkçeye çevrilmiştir.