Kifri'de anlaşma sağlandı, Irak ordusu çekildi!

Germiyan İdaresi sınırlarında peşmerge ile Irak ordusu arasında yapılan anlaşmaya göre Iraklı güçler 2003 sınırlarına döndü.

Kifri'de anlaşma sağlandı, Irak ordusu çekildi!

Germiyan İdaresi sınırlarında peşmerge ile Irak ordusu arasında yapılan anlaşmaya göre Iraklı güçler 2003 sınırlarına döndü.

Toplantıya ilişkin bilgi veren Irak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Hanekin Suçla Mücadele Müdürlüğü Sorumlusu Ferhad Refet, “Toplantıda Peşmerge Güçleri Germeser Cephesi Komutanı Mahmud Sengawi ve Irak ordusu yetkilileri, bu bölgelerin Kürdistani olduğu ve geçmişten beri buralarda Kürtlerin yaşadığı, güvenliğinin peşmerge tarafından sağlanacağı konusunda mutabık kaldı. Ancak IŞİD’in olası saldırılarına karşı Iraklı güçlere yardım etmeye hazırız” dedi.

Söz konusu Iraklı güçlerin, kendi bölgelerine döndüğü kaydedildi.

Rudaw'a konuşan Refet, dün akşam Irak Bakanlar Kurulu ile temasa geçtiğini belirterek, Irak ordusunun 2003 sınırlarına dönmek istediğini ilettiğini ifade etti. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kontrolünde olan ve peşmerge tarafındna korunan  bölge, bir kasaba ile 38 köyden oluşuyor.  Iraklı güçler, bu bölgenin kontrolünün kendilerinde olmasını istiyor.

Dün sabah Irak ordusuna bağlı 4’üncü Tümen Kıfri sınırlarındaki Kuleco kasabasından hareket geçti. Peşmerge Güçleri de meydana gelebilecek durumlara karşı teyakkuzda bulunuyor. Bölgeden bildiren Rûdaw muhabiri, “Durum sakin ve herhangi bir ilerleme ya da temas söz konusu değil” dedi.

Peşmerge ile Irak ordusu tarafından birlikte yönetilen Nakşibendi Kontrol Noktası yakınlarına giden güç, Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar Abadi’nin emriyle, daha önce Baas ordusunun konuşlu bulunduğu 34. Paralele geçmek istiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 36. Paralelin tamamlayıcısı durumunda olan bu hattı 1991 yılında belirlemişti.

Rudawa konuşan Germeser Cephesi Komutanı Mahmud Sengawi, “Sınıra olacak her saldırıya karşılık vereceğiz. Irak ordusu tek bir adım atacak olsa bölgeyi ateş çemberine çeviririz. Sınırın farklı gerekçelerle Araplaştırılmasına izin vermeyiz” dedi.

Söz konusu Iraklı güç, 16 Ekim sonrası Gulala kasabası sınırlarındaki Nakşibendi bölgesine konuşlanmıştı. Ferhad Refet, bölgede Heşdi Şabi güçlerinin olmadığını belirtti.