Elijah Magnier: Kış uykusundan uyanın Suriyeli Kürtler...

Ortadoğu siyasetini yakından takip eden deneyimli savaş muhabiri Elijah J. Magnier kişisel Twitter hesabından Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na düzenlediği saldırı ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Elijah Magnier: Kış uykusundan uyanın Suriyeli Kürtler...

Ortadoğu siyasetini yakından takip eden deneyimli savaş muhabiri Elijah J. Magnier kişisel Twitter hesabından Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na düzenlediği saldırı ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Türkiye'nin saldırısının ABD ve Rusya'nın anlaşması sonucu gerçekleştiğini dile getiren Magnier, bu operasyonun herkesi memnun eden bir operasyon olduğuna dikkat çekti ve operasyonun tek kaybedeninin Kürtler olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na düzenlediği operasyon ABD ve Rusya'nın anlaşmasıyla gerçekleşen, sınırlı hedefleri olan sınırlı bir saldırı. Operasyonla, cihatçıları ortadan kaldırma zamanı geldiğinde, Türkiye ve İdlib'teki Suriyeli mültecileri kalıcı olarak yerleştirilecekleri bir bölge, (güvenli bir bölge değil) yaratılması hedefleniyor.

Bu, güçlerini geri çekmek ve kalıcı bir çekilme isteyen ABD'nin olduğu kadar, İdlib'i geri almak ve El Kaide ile diğer cihatçı örgütleri ortadan kaldırmak isteyen Rusya'nın çıkarına bir durum yaratıyor. Rusya yeni stratejik partnerinden (Türkiye) memnuniyet duyarken, Şam da İdlib'i geri almak istiyor.

Türkiye'nin operasyonundan en büyük zararı gören kesim, her zaman olduğu gibi, Suriyeli Kürtler oldu. Bu operasyon Kürt liderlere, sadece ve sadece Şam ile iyi bir anlaşma yapmaya ihtiyaçları olduğunu anlamalarına yardım edecek. Aksi taktirde, IŞİD ile zorlu bir savaş sonrası ele geçirdikleri bölgelerin birer birer ellerinden gittiğini izlemek zorunda kalacaklar.

Bu operasyon Şam'ın sözde protestosuna rağmen, Şam için olumlu gelişmeler sağlayacak. Çünkü Kürtlerin ABD ve İsrail'e güvenme umutlarını tamamen yerle bir etti. Kürtlerin dağlar dahi güvenilecek hiç bir dostları yok. Kürtlerin bütün politikaları iflas etti, uluslararası toplumun desteğine güvenerek yanlış ata oynadılar. Bu destek şimdi nerede?

Avrupa Birliği ülkeleri bugün Türkiye'ye silah satışını dondurarak Kürtlerle alay ediyorlar resmen. Kimin umurunda ki? Türkiye kendisine ait yeterli miktarda cephaneliğe sahip ve ABD ile Rusya Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu cephaneliği tedarik etmek için hazır kıta beklemekteler. Öyleyse artık gözlerinizi açın Suriyeli Kürtler ve kış uykusundan uyanmaya çalışın.

Herkes Türkiye'nin bu saldırısının başlayacağını biliyordu. Bu saldırı Trump ile Erdoğan arasındaki bir telefon görüşmesi ile kararlaştırılmadı. Bir çoğu bu saldırının olacağını biliyordu. Kürtler, daha büyük çıkarlar söz konusu olduğunda satılacak en kolay topluluktur. Hem ABD hem de Rusya Kürtleri değil Türkiye'yi stratejik bir müttefik olarak görmekte.

Peki öyleyse önümüzdeki süreçte neler olacak?

1. aşamada tüm dünyanın sindirebileceği sınırlı bir operasyon gerçekleştirilecek ve Kürtler Suriye'nin kuzey doğusuna doğru itilecek. Bir kaç ay sonra Suriyeli mülteciler yerleştirildikten sonra ikinci aşama başlayacak ve Kürtler ikinci bir ısırık alacak.