Kobane davasının ikinci duruşması yarın görülecek

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 108 Kürt siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının ikinci duruşması yarın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kobane davasının ikinci duruşması yarın görülecek

Kobanê Davası’nın 26 Nisan’da görülen duruşmasında tutukluluk incelemesine yönelik ara karar vermeyen mahkeme heyeti, 29 Nisan’da dosya üzerinden yaptığı incelemede “kaçma şüphesi” gerekçesiyle tutuklu siyasetçilerin tutukluluk halinin devamına karar vermişti. Mahkeme, 3 Mayıs’ta görülmesi beklenen bir sonraki duruşmanın ise Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) "tam kapanma" tedbirlerine ilişkin genelgesi gerekçesiyle 18 Mayıs’a erteleme kararı almıştı.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi dava öncesinde Twitter’dan şu çağrıda bulundu: “HDP Eski Eşbaşkanları, MYK üyeleri ve HDPli siyasetçilerin siyasi faaliyetleri nedeniyle ve asılsız suçlamalarla yargılandıkları Kobane Davası’nın 18 Mayıs’da yapılacak 2. Duruşmasında tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya çağırıyoruz.”

Demirtaş Dışında Diğer Yargılananlar Kimler?

Kobanî davası kapsamında 108 kişi yargılanıyor. Bu kişilerden 28'i bugün tutuklu.

Sanıklar arasında, HDP'nin eski eş genel başkanlarından, şu anda Kandıra F Tipi Cezaevi'nden cezaevinde bulunan Figen Yüksekdağ da bulunuyor.

Duruşmaya; Demirtaş ve Yüksekdağ'ın, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılması bekleniyor.

Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata gibi siyasetçiler de yargılananlar arasında. Yine sanıklar arasında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Beyza Üstün de yer alıyor. İddianamede yargılananlar arasında ayrıca, Murat Karayılan ve Cemil Bayık gibi KCK yöneticileri ile PYD sözcüsü Salih Müslim de bulunuyor. Davada 2 bin 676 kişi ve kurum ise müşteki olarak bulunuyor.

İddianamede Neler Var?

Dava dosyası 3 bin 530 sayfalık bir iddianame ile 324 klasör delil ve eklerinden oluşuyor. Sanıkların 29 ayrı suçlamayla 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapsi isteniyor.

"Adam öldürme", "yağma", "kamu görevlisini silahla yaralama", "bayrak yakma", "devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma" yöneltilen suçlamalardan bazıları.

6-8 Ekim İddianamesinde yargılananlarla ilgili, 6-8 Ekim 2014 protestoları ile ilgili doğrudan bir bağ kurulmuyor. O dönemde Türkiye genelinde protestolarda yaşananlar listeleniyor.

Milletvekili olanların mitinglerde ve seçim çalışmalarında yaptıkları konuşmalar, basına verdikleri demeçler ve milletvekilliği dokunulmazlığı kapsamındaki konuşmaları iddianameye alınmıştır.

HDP Kitapçık Hazırladı

HDP, ise dava öncesinde “6 - 8 Ekim Kobanî protestoları” olarak bilinen, 2014 yılında yaşananlara dair kitapçık hazırlamıştı. “Aslında ne oldu? Yalanlar ve gerçekler” başlıklı 28 sayfalık kitapçıkta, şiddet olaylarında hükümetin tutumunun etkili olduğu ifade edildi. Kitapçıkta şu ifadeler yer aldı:

“-Mahkeme tam 3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianameyi olağanüstü bir hızla, sadece bir hafta içinde kabul etti.

-Selahattin Demirtaş'ın rehin tutulduğu Edirne Cezaevi'nden genel gündeme ve ekonomiye ilişkin yorumlarda bulunduğu ve içeriğinde herhangi bir suç unsuru bulunmayan tweet'ler, 5 yıl önceki Kobanî protestoları ile bağlantılı bulunarak iddianameye yerleştirildi.

-Gizli ve açık tanık ifadeleri kopyala-yapıştır yöntemiyle öyle kurgulanmış ki, mesela dosyadaki farklı gizli ve açık tanıklar, aynı kişi hakkında, farklı zamanlarda birebir aynı cümlelerle ifade verdiler.

-İddianameye göre bazı kişiler aynı anda farklı kentlerde olabildi.

-IŞİD'li bir kişinin işlediği bir cinayet de Kobanî İddianamesinde yer aldı. Kişinin itirafı ve mahkemenin kararına rağmen bu ve benzer birçok suç da HDP'ye mal edilmek istendi.

-6 yıl tozlu raflarda bekleyen dosya indirilerek, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyesi 22 kişinin tutuklanmasına karar verildi.

-30 Aralık 2020 tarihinde, Kobanî protestoların dan 6 yıl sonra, protestolarla ilgili iddianame düzenlenerek Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştur. 3 bin 530 sayfadan oluşan iddianame ve 324 klasörlük ekleri, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde incelenmiş ve 7 Ocak 2021 tarihinde mahkeme tarafından iddianamenin kabulüne karar verilmiş, duruşmaya hazırlık işlemlerine esas olmak üzere tensip zaptı düzenlenmiştir. Oysa ki, sadece on binlerce sayfayı bulan evrakların avukatlara teslimi bile aylar sürmüştür.”