Kobanê olayları sırasında Kaçaroğlu'nu öldüren sanıkların arama kararı kaldırıldı

İzmir'de 4 yıldır süren davada sanıklar sadece bir kez duruşmaya katıldı. Sanıklar ilk duruşmada olayda kullanılan silahın saklanmasına ilişkin beyanlarda bulunmuştu.

Kobanê olayları sırasında Kaçaroğlu'nu öldüren sanıkların arama kararı kaldırıldı

İzmir'de 4 yıldır süren davada sanıklar sadece bir kez duruşmaya katıldı. Sanıklar ilk duruşmada olayda kullanılan silahın saklanmasına ilişkin beyanlarda bulunmuştu.

İzmir Bornova ilçesinde 7 Ekim Kobanê protestolarında silahla vurulan ve linç edilerek öldürülen 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu dosyası İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ağır Ceza Dairesi tarafından bozuldu. İstinaf, daha önce yerel mahkemenin 4 sanıktan Reşit Aktaş, Kubilay Aktaş, Murat Kesgin hakkında verdiği “Olası kastla öldürme” suçundan 17 yıl hapis cezasını az buldu. Suat Dinçer hakkında ise beraat kararı verilmişti. 

İstinaf, sanıklar Reşit Aktaş, Kubilay Aktaş ve Murat Kesgin hakkında daha önce "Olası kastla öldürme" cezasının yetersiz olduğunu ve sanıkların "İnsan öldürmek" suçundan ceza almaları gerektiğine hükmetti. Mahkeme dosyadaki eksiklerin giderilmesi için dosyayı İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Dosyanın bozulmasının ardından bugün ilk duruşma 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Ekrem Kaçaroğlu avukatları, ailesi, sanık yakınları ve sanıkların onlarca avukatı katıldı.

Sanık avukatları: Eylemler hükümeti ortadan kaldırmak için yapıldı

4 yıldır haklarında yakalama kararı bulunan 3 sanık duruşmaya yine katılmadı. Duruşma sanık avukatlarının savunmasıyla başladı. Sanık avukatları, 3 müvekkilleri hakkında daha önce yerel mahkemenin verdiği karar ve istinaf mahkemesinin kararının doğru olmadığını söyledi.

Avukatlar, Kaçaroğlu'nun ateşli silah sonucu öldürüldüğünü, müvekkillerinin silah kullandıklarını dair yeterli delil bulunmadığını ve tekme atmak ile sopa fırlatmak suçlarından ceza almaları gerektiğini savundu.

Sanık avukatları ayrıca o dönem IŞİD'in Kobanê'yi işgal etmesine yönelik protestolar olmadığını, bu eylemlerin Türkiye'deki mevcut hükümeti devirmek amacıyla yapıldığını ileri sürdü. Sanık avukatları, 3 sanık hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.

Hiç tutuklanmadılar

Daha sonra söz alan Ekrem Kaçaroğlu avukatı Nezahat Paşa Bayraktar ve diğer avukatlar kendilerinin daha önce dosyada tespit ettikleri eksiklere İstinaf Mahkemesi'nin de dikkat çektiğini belirtti.

Kaçaroğlu avukatları sanıkların 3 yıldan fazla süren yargılama sürecinde sadece ilk duruşmaya katıldığını ve duruşmada silahtan çıkan kovanlara ve silahın saklanmasına ilişkin beyanları bulunduğunu hatırlattı.

Avukatlar yargılamadaki en büyük eksikliğin 3 sanığın da yapılan hiçbir duruşmaya katılmaması ve halen tutuklanmamış olmasına vurgu yaptı. Avukatlar her 3 sanığın "İnsan öldürmek” suçundan ceza almaları gerektiğini belirtti.  

Yapılan avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti 3 sanık hakkındaki arama kararını kaldırarak, bir sonraki duruşmayı Kasım ayına erteledi.