Komünist Başkan'dan HDP ve Erbil açıklaması

Dersim’de Belediye Başkanlığını kazanarak Türkiye'de ilk kez Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) bir belediye başkanlığı kazandıran Fatih Mehmet Maçoğlu, ilk projelerinin kayyım tarafından etrafı çevrilen belediyenin duvarlarını yıkmak olduğunu söyledi.

Komünist Başkan'dan HDP ve Erbil açıklaması

Dersim’de Belediye Başkanlığını kazanarak Türkiye'de ilk kez Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) bir belediye başkanlığı kazandıran Fatih Mehmet Maçoğlu, ilk projelerinin kayyım tarafından etrafı çevrilen belediyenin duvarlarını yıkmak olduğunu söyledi.

Resmi olmayan sonuçlara göre 31 Mart yerel seçimlerinde 5 bin 779 oy alarak Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) üç dönem belediye başkanlığını yürüttüğü Dersim Belediyesini kazanarak Türkiye gündemine oturan ve “Komünist Başkan” olarak tabir edilen Mehmet Fatih Maçoğlu, kentteki işsizlik sorununu, Ovacık'ta uyguladıkları organik üretim modelini Dersim’de daha da büyüterek çözmeyi düşündüklerini söyledi.

Dersim Belediyesini aldıktan sonra halka ait olan herşeyi halka teslim edeceklerini ifade eden Maçoğlu, HDP dahil olmak üzere kurumlarla dost bir şekilde çalışacaklarını söyledi.

“Belediyenin etrafındaki duvarları kaldıracağız”

Seçim sonrası Rudaw’a açıklamalarda bulunan yeni Başkan Maçoğlu, “Mazbatayı aldıktan sonra önce halk ile belediyeyi buluşturacağız. Çünkü halkın 2 yıldır kendisine ait hissetmediği bir belediye var. Biz halk ile birlikte öncelikle oraya gidip bu etrafı çevrilen belediye ile ilgili birlikte karar alıp nasıl bir şekle sokmamızın kararını alıp onu uygulayacağız. Toplumun büyük bir bölümünün istediği, belediye etrafına kurulmuş olan duvarları yerinden kaldıracağız” dedi.

“Hukuksuzluk varsa hesabını soracağız”

Dersim Belediyesinin 2 yıl süresince Kayyımın yönettiğini ifade eden Maçoğlu, “Hangi belediyeyi alırsak alalım, o belediyede halkın parasını kim hukuksuz bir şekilde kullanmışsa, hukuka uygun davranmamışsa önce deşifre edilecek, ardından halkın vicdanında mahkûm edeceğiz. Halkın bütçesini kötü kullanan kim olursa olsun onlardan bunu hukuki yollarla geri almak için çaba harcayacağız” ifadelerini kullandı.

“HDP ve bütün dost kurumlara eşit davranıyoruz”

Dersim’deki bütün demokrasi ve dost kurumlarla çelişki yaşamadıklarına dikkat çeken Maçoğlu, “Sadece HDP değil, demokrasi kuvvetleri ile birlikte yönetimi birinci günde söylediğimiz gibi, o söylediğimiz sözün arkasında duracağız. Bu bütün dostlarımız, dost kurumlarımız, bireyler, kadınlar, çocuklar, gençler orada söz söyleyebilme hakkı, öneri getirebilme hakkı, hataları eksiklerimizi tamamlama ve hatalarımızı eleştirme hakkı var. Biz bütün dost kurumlara eşit bir şekilde davranıyoruz ve davranmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de bir çelişki yaşayacağımızı düşünmüyorum. Buradaki arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz. Aday olan arkadaşlar bizim arkadaşlarımız, bu anlamda bize destek vereceklerini düşünüyorum ”diye konuştu.

 “Erbil ile bir araya gelebiliriz”

Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile de iletişim kurmak ve ilişkiler geliştirmek istediğini söyleyen Maçoğlu, “Erbil’e gitmek ile ilgili bir dönem bir tartışma sürdü. Erbil’den bir iki arkadaş gelmişti, bizim oraya gidebileceğimize dair ilişki kurabileceğimize dair ancak o dönem olmadı. Şunu söyleyeyim dünyanın bütün halklarına bakış açımız nettir, yönetime başka bakarız halkına başka bakarız. Biz bu ezilmişliğin, yok edilmişliğin ya da inkâr edilmişliğin, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun orada yok sayılanların dostları ve yoldaşlarıyız. Eğer o fırsat ve ilişkiyi kurarsak bir araya gelip konuşabiliriz” dedi.