Kriz Grubu’ndan PKK ve PYD’ye uyarı, Kürdistan'a öneri!

Uluslararası Kriz (International Crisis) Grubu, PYD’ye, sadece Rojava’da Kürt idaresinin güçlenmesi ve mevcut sorunlara siyasi çözümlerin sağlaması konusunda çalışmasını önerdi.

Kriz Grubu’ndan PKK ve PYD’ye uyarı, Kürdistan'a öneri!

Uluslararası Kriz Grubu’nun hazırladığı raporda, Suriye’de 2011 yılında başlayan gösteriler sonrasında rejim askerlerinin güçlü silahlara sahip başka bir güçle karşı karşıya kaldığı belirtilirken PKK’nin Batı Kürdistan'a (Rojava-Suriye Kürdistanı) yerleşmesinde İran’ın etkili olduğunu açıkladı..

İran ve PKK’nin söz konusu dönemde anlaştığını belirtilen raporda, “Anlaşma gereği, Temmuz 2012’de Suriye Hükümeti, Suriye’nin kuzeyinden (Rojava) çekildi. Söz konusu çekilme ile PKK’ye yol açarak, Kandil’den Rojava’ya gerilların yerleştirilmesi sağlandı” denildi.

Raporda, söz konusu girişimin PKK’nin stratejik açıdan güçlenmesini sağladığı ancak aynı zamanda da Türk Ordusu’yla karşı karşıya gelmesi nedeniyle büyük zarara uğradığı kaydedildi.

PKK’nin, PYD ve YPG’den uzaklaşması gerektiği belirtilen raporda, Rojava’dan da, Türkiye’ye karşı hareket etmekten vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

YPG’nin elde ettiği askeri kazanımların jeopolitik ve demografik büyük sorunlarla da karşılaşmasına neden olduğu belirtilen raporda, Rojava Özerk Yönetimi’nin gelişmesi ve uzun vadeli olmasında büyük güçlerin desteğinin olması gerektiğine işaret edildi.

Grup ayrıca, PYD ve YPG’ye, Türkiye ve Rusya arasında kurban olma ihtimali konusunda uyarıda bulundu. Raporda, PKK’nin, ABD desteği için Şengal’de çıkması gerektiğine işaret edildi.

Rapor, Kürdistan Bölgesi’ne, Batı Kürdistan- Güney sınırlarının açılması gerektiği tavsiyesini de içeriyor.

Öte yandan, Rûdaw’ın Rojava bültenine bu akşam katılan Uluslararası Kriz Grubu Kürt Dosyası Sorumlusu Mariya Fantabi, raporla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fantabi, özellikle Türkiye - Rusya arasında ilişkilerin yakınlaşması ve Kürdistan Bölgesi’nde, Şengal’de yaşanan son gelişmelerle birlikte PKK, YPG ve bileşenlerinin yeni bir sürece girdiğini belirtti.

“Mevcut durumda Efrin ve Kobani kantonları arasında bir bağlanma kalmadı” diyen Mariya Fantabi, “YPG ve PYD mevcut stratejisini devam etmesi halinde büyük bir tehditle karşılacaktır” dedi.