‘Küçük Kürdistan’ Nashville’de ABD’li yazardan Kürt kültürü sergisi

Kürtlerle ilgili fotoğraf sergisi düzenleyen ABD’li yazar Holsinger, “Çoğu kişi Kürtler üzerine yazıyor ve aynı hikayeyi anlatıyor; şöyle yemek yerler, bu giysileri giyerler, şu işleri yaparlar. Bunlar elbette ilginç şeyler, fakat Ekrem ile Nizar’ı tanıdım. Onlar ailelerinin yanına gitmem ve hayatlarını görmem için aracı oldu. Bu değişik bir hikaye ve bu projede hikayelerini anlattık” dedi.

‘Küçük Kürdistan’ Nashville’de ABD’li yazardan Kürt kültürü sergisi

ABD’li gazeteci ve yazar Philip Holsinger, ABD'nin Tennessee eyaletinin başkenti olan ve yoğun bir Kürt nüfus yaşadığı için “Küçük Kürdistan” olarak adlandırılan Nashville’de (okunuşu Neşvil) Kürtler üzerine bir sergi açtı.

Rûdaw’a konuşan Holsinger, Kürtlerle karşılaşmasına ve Nashville’de Kürtlerle zaman geçirmesine ilişkin şunları aktardı.

“Nashville’e gelmem için bir davet aldım, gazeteci ve yazarım. Nashville’li değilim ama burada çok sayıda Kürt’ün yaşadığını biliyorum. Onların hikayelerini anlatabilmem için bazılarını tanımam ve onlar aracılığıyla hikayeleri anlatmam lazımdı.

Tanıdığım ailelerden biri Nizar Şeranşi ailesi oldu. Şükran Günü’nde onun ailesiyle oturduk ve Kürt yemeklerini yedik. Nizar Amca Kürdistan Bölgesi’nde arkalarında bıraktıklarını ve onun deyimiyle ‘cennet’ dediği yeri gösterdi. Gerçekten de cennet gibiydi.”

Hikayelerden etkilenen Holsinger, Kürtleri daha yakından tanımak için ve Nashville’de yaşayan diğer toplumlara fotoğraflarla Kürtlerin hikayelerini anlatmak için Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmeye karar verir.

“Kürdistan Bölgesi’nde gittiğim her yerde büyük misafirperverlik vardı ve güvenliydi. Erbil’e de gittim, Ekrem Barzani ve Nizar’ın ailelerini ziyaret ettim.”

Kürdistan Bölgesi ziyareti sonrası Nashville’lilere Kürtlerin hikayesini değişik bir tarzda anlatıyor.

“Çoğu kişi Kürtler üzerine yazıyor ve aynı hikayeyi anlatıyor; şöyle yemek yerler, bu giysileri giyerler, şu işleri yaparlar. Bunlar elbette ilginç şeyler, fakat Ekrem ile Nizar’ı tanıdım. Onlar ailelerinin yanına gitmem ve hayatlarını görmem için aracı oldu. Bu değişik bir hikaye ve bu projede hikayelerini anlattık.”

Sergi, 5 yıldır devam eden “WE ARE NASHVILLE (Biz Nashville’iz)” projesi kapsamında yürütülüyor.

Projede gösterilen fotoğraflar, Nashivlle ve Tennesse’de yaşayan toplumların kültür ve hikayelerini yansıtmayı amaçlıyor. /Rudaw