Kürdistan bağımsızlık referandumu Kerkük'te de olacak

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük - Germiyan yönetimi, bağımsızlık referandumunun Kerkük ile Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt bölgelerini de kapsayacağını bildirdi.

Kürdistan bağımsızlık referandumu Kerkük'te de olacak

Kürdistan'da bu yıl gerçekleştirilmesi planlanan "bağımsızlık referandumunun" Kerkük'ü de kapsaması için siyasi partiler PDK'nin Kerkük parti merkezinde bir araya geldi.

PDK Politbüro üyesi ve Kerkük Sorumlusu Selah Delo, siyasi partilerin toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, kentin Kürdistan'a bağımsızlığı için yapılacak referanduma katılıp katılmayacağını görüştüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Son günlerde referandum meselesine özellikle medya üzerinden çok konuşulur hale gelip ilgi gösterilmeye başlandı. Birçok defa Kürdistan'da düzenlenecek referandumun Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri kapsayıp kapsamayacağı soruldu. Evet, referandum Kerkük'ü de kapsıyor. Referandum tartışmalı bölgelerde de yapılacaktır. Bu mesele tüm Kürtleri ilgilendiren bir konudur."

Kerkük'ün çok etnik bir yapıya sahip olduğunun farkında olduklarının altını çizen Delo, "Kürtlerin dışında, Türkmen, Arap ve Hristiyanlar da bu kentte yaşıyor. Bu özelliğinden dolayı birlikte yaşam kenti olarak da tanımlanıyor. Kürtler olarak diğer etnik grupları ihmal etme gibi bir niyetimiz yok." dedi.

Kerkük İl Meclisi 4 Nisan tarihinde, kentin geleceğinin referandumla belirlenmesi kararını almıştı.

Kerkük İl Meclisi ayrıca 28 Mart'ta aldığı kararla kentteki tüm resmi kurumlara Kürdistan bayrağının çekilmesini onaylamıştı.

1 Nisan'da toplanan Irak Parlamentosu ise kararın tanınmadığını belirterek sadece Irak bayrağının çekilmesini istemişti. Kürt partileri oturumu boykot etmişti.

Kerkük İl Meclisi ise parlamentonun bu kararını tanımamıştı.