Kürdistan bayrağı nedeniyle YNK asayişinin Hanekin'de faaliyetleri sınırlandırıldı

Irak ordusuna bağlı Diyala Operasyon Komutanlığı, Hanekin’de bir kavşakta asılı bulunan Kürdistan bayrağını yenisiyle değiştirdiği gerekçesiyle, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (YNK) bağlı asayiş güçlerinin Hanekin’de pazar yerleri ve caddelerde dolaşmasını yasakladı.

Kürdistan bayrağı nedeniyle YNK asayişinin Hanekin'de faaliyetleri sınırlandırıldı
Foto:Rudaw

Diyala Operasyon Komutanlığı'nın kararı, Hanekin’in “Ezîz Piştîwan” kavşağındaki bayrağın yenilenmek istendiği zamana denk geldi.

Edinilen bilgiye göre 23 Ağustos’ta Diyala'ya bağlı Hanekin ilçesi Belediye Başkanı Soran Ali Hasan’ın gözetiminde Kürdistan bayrağı yenilendi. Ancak bu durum Irak ordusu komutanlarında rahatsızlığa neden oldu.  

Hanekin Belediye Başkanı Soran Ali Hasan, "Kürdistan bayrağı 2008 yılında Ezîz Piştîwan kavşağına asıldı ve şu ana kadar kaldırılmadı. Irak Ordusu buraya 16 Ekim'de geldikten iki ay sonra da yeni bir bayrak astık. Irak hükümeti o zaman bayrağın varlığından rahatsız olmadı” dedi.

Hanekin nüfusunun büyük kısmının Kürt olduğunu belirten Soran Ali Hasan, "Hanekin’de yaşayanların yüzde 90'ı Kürt ve Kürtler olarak bu şehirde bizi temsil eden bir bayrağa sahip olmaya hakkımız var. Anayasaya göre Hanekin tartışmalı bir bölge, bu yüzden her iki tarafın da bayraklarını dalgalandırma hakkı var” diye konuştu.

Soran Ali Hasan, Diyala Operasyonlar Komutanı’nın Kürdistan bayrağının asılmasının karşı çıkması  hakkında da şunları söyledi:

"Dün Hanekin'de Kürdistan bayrağını yenilediğimizde Diyala Operasyonlar Komutanı Kürdistan bayrağının tek başına asılmayacağını, yanında Irak bayrağının da olması gerektiğini söyledi. Hanekin'de çok sayıda Irak bayrağı var. Sadece, Ezîz Piştîwan kavşağında tek bir Kürdistan bayrağı var. Irak bayrağını başka bir yere asabilirler ama bu kavşakta değil.” (Kaynak:Rudaw)

Nûkirina Alaya Kurdistanê li Xaneqînê, Wêne: Soran Elî Hesen