Kürdistan Bölgesi Hükümetinden Irak Maliye Komisyonuna tepki: Kabul etmiyoruz

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak genel bütçe yasa tasarısında 13 ve 14’üncü maddelerin değiştirilmesine tepki gösterdi. Hükümet adına yapılan açıklamada “Hiç bir şekilde Kürdistan halkının haklarına yönelik baskı ve hak ihlalini kabul etmiyoruz” denildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden Irak Maliye Komisyonuna tepki: Kabul etmiyoruz

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, Kürdistan Bölgesi'nin payına ilişkin değişiklikleri içeren bütçe tasarısının 13. ve 14. maddelerini Perşembe günü onayladı. Komisyonda yer alan çok sayıda Kürt üye toplantıyı terk etti.  İki maddede yapılan değişiklikler, komisyonun Şii üyeleri tarafından önerilen değişikliklerdi.

Söz konusu değişikliğe ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yazılı bir açıklama yapıldı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden yapılan açıklamada Irak Başbakanı Muhammed Şia es Sudani ile yapılan anlaşma dışında hiçbir anlaşmaya bağlı kalmayacağını duyurdu.

Hükümete göre; yasa tasarısındaki değişiklik Irak Parlamentosu Maliye Komisyonunda yer alan ‘Kürdistan karşıtı’ bir grup tarafından yapıldı. Hükümet açıklamasında alınan kararın, yasal olmadığı ve  Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal hükümetleri arasındaki anlaşmalara, yine Irak Parlamentosu’nda onaylanan hükümet kabinesinin programına aykırı olduğu vurgulandı.

Bütçe tasarısında yapılan en bariz değişiklikler şu şekilde:

Kürdistan petrolünün  yurt içinde satımı için Irak’ın resmi petrol şirketi SOMO’ya teslim edilmesi. Daha önceki anlaşmaya göre Kürdistan petrolünün yurt içinde satışı Kürdistan Bölgesi hükümetinin tasarrufunda bulunuyordu. Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük ve Ninova'dan petrol çıkarması ve satışının engellenmesi.

Kürdistan Bölgesi vilayetlerinin bütçesine razı olmaması halinde Bağdat'tan payını doğrudan almalarına imkan verilmesi.

Kürdistan Bölgesi'nin sınır kapıları ile gümrüklerin ortak yönetilmesi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin geçmişte IŞİD saldırıları nedeniyle memurlara ödemediği maaşları her ay yüzde 10 oranında ödemesi.