Kürdistan Özgürlük Akımı'ndan PKK ve ENKS'ye çağrı

Kürdistan Özgürlük Akımı (Şepêla Azadiyê ya Kurdistanî) Rojava’daki son duruma ilişkin bir açıklama yaparak ENKS ve PKK’ye çağrıda bulundu.

Kürdistan Özgürlük Akımı'ndan PKK ve ENKS'ye çağrı

Kürdistan Özgürlük Akımı, Rojava’daki son durum ve Türkiye’nin operasyon tehditlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

PKK’den Rojavalı olmayan kadrolarını çekmesi istenen açıklamada, Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’ne (ENKS) ise Suriye Muhalefeti Devrimci Koalisyonu (SMDK) üyeliğini sonlandırma çağrısı yapıldı.

Açıklamada Türkiye hükümet yetkililerinin Suriye hükümeti ile diyalog girişimine atfen, “Şam ile Ankara arasındaki ilişkinin hiçbir zaman kopmadığı, aksine açık veya gizli  devam ettiği Türkiye’nin son açıklamasında görülmektedir. Bugün iki tarafın çıkarlarının birçok konuda yakınlaştığını görmekteyiz” denildi.

Özellikle Suriye'deki Kürt sorunuyla ilgili olarak Türkiye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın birkaç gün önce yaptığı açıklamaya da değinilen açıklamada, “Türkiye Kürtleri her nerede olurlarsa olsun ulusal güvenliğine tehdit olarak görmektedir. Türkiye kendi içerisindeki Kürtler ile sorununu  diyalog ile barışçıl bir çözüm arama politikası yerine Suriye'deki Kürtleri ortadan kaldırmayı hedefliyor” denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin “Suriye’deki Kürtleri yok etme” politikasının en açık kanıtının ise “işgal edilen” Efrin ardından Serêkaniye ve Girê Spi’deki Kürtlere karşı Türkiye’nin desteklediği paralı askerlerin işlediği “iğrenç suçlar” ve hak ihlalleri olduğunun altı çizildi.

Kürdistan Özgürlük Akımı açıklamasında, ayrıca, Türkiye’nin operasyon tehditleri ve TSK’nın sivillerin yaşamını yitirmesine neden olan bombardımanları şiddetle kınadı.

"Uzun yıllardır Esad rejimi ile ilişki içeresinde olan PKK’nin Rojava’daki siyasetinin" de eleştirildiği açıklamada, “Türkiye devletine hizmet eden PKK siyasetini reddediyoruz” denildi.

PKK’nin Rojava’da halka yönelik, "baskı, yağma, adam kaçırma, çocukları silah altına alma, zorunlu askerlik, ağır insan hakları ihlalleri, ENKS ile diyalogdan kaçınma ve Kürt birliği diyaloğunun önüne engeller koyma" politikası sert bir şekilde eleştirilen açıklamada, "Bu politika Rojava halkının büyük bir bölümünün yurt dışına göç etmesine neden oldu" ifadelerine yer verildi.

 Açıklamada “Kürdistan Özgürlük Akımı olarak, Türkiye'nin ülkemize ve halkımıza yönelik tehditlerini bölgelerimize yönelik günlük saldırılarını ve savunmasız sivilleri hedef almasını şiddetle kınıyoruz. PKK'nin Türk devletine hizmet eden politikalarını ve Türkiye’nin halkımıza saldırarak daha fazla işgale yol açmak için sunduğu bahaneleri reddediyoruz” şeklinde değerlendirildi. 

Kongre sürecinde olan ENKS’den  de SMDK’deki üyeliğini gözden geçirmesini isteyen Kürdistan Özgürlük Akımı açıklamasında, “Çünkü işgal edilen bölgelerde yaşanan hak ihlallerinden direk Suriye muhalefetine bağlı gruplar sorumludur” denildi.

Açıklamada ayrıca, "Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonların durdurulması ve  Kürt varlığının korunmasının tek yolunun Türkiye’nin operasyona gerekçe olarak gösterdiği Rojavalılar dışındaki tüm PKK üyelerinin bölgeden çıkması” olduğunun altı çizildi.

Açıklamada Rojava’daki  Kürt siyasi taraflardan yeninden idare ve güvenlik kurumlarının inşa edilmesi konusunda bir uzlaşıya varması istendi.

Açıklamada "Bu bağlamda diktatörlük dönemini bitiren Suriye krizinde çözüme gidilmesi ve Suriyelilere karşı suçlu bulunan herkesi yargılayıp demokratik bir sistemin yolunu açılması amacıyla bölgelerimizin uluslararası toplum tarafından korunmasına çağırısı yapıyoruz" denildi.