Kürdistan siyasetinde İran gölgesi

İran devletinin, Goran Hareketi Genel Sekreteri Newşîrwan Mistefan'dan Kürdistan'a dönmesini ve ''Goran, YNK, Komal ve Yekgîrtû'yu PDK hegemonyasına karşı birleştirmesini'' istediği iddia edildi.

Kürdistan siyasetinde İran gölgesi

Erbil'de yayın yapan haftalık Bas Gazetesi'nin (Soranî) güvenilir bir kaynaktan edindiği bilgiye göre; İran devleti, hastalığı nedeniyle yurtdışında bulunan Goran Hareketi Genel Sekreteri Newşîrwan Mistefan'dan Kürdistan'a dönmesini istedi.

Kaynağın iddiasına göre İran devleti, Goran ve Newşîrwan Mistefa aracılığı ile YNK, Komel ve Yekgîrtû partilerini birbirine yakınlaştırarak, Nur el Maliki'nin de desteği ile 'Barzani ve PDK'nin hegemonyasını kırmayı' ve bağımsızlık çalışmalarını baltalamayı hedefliyor.

Bas Gazetesi'nin haberine göre yakın zamanda bir İran heyeti, Süleymaniye kentinde Goran Hareketi bürosunu ziyaret ederek, Goranlı yetkililerden YNK ile birlemelerini istedi. Goran Hareketi ise, İran'dan YNK'nin PDK'ye karşı Goran Hareketi'nin yanında yer alması konusunda YNK'ye tayzik uygulamasını talep etti.

İran'ın, Goran yetkililerine, 'YNK ile birleşmezseniz, PDK ile anlaşmaya mecbur kalacaksınız. PDK ile görüşmeler başlammadan önce YNK ile birleştirirseniz o zaman eliniz güçlenir' dediği bildiriliyor.

Bas Gazetesi'ne konuşan kaynağa göre; Newşîrwan Mistefa, partisinin YNK katılmaktan başka çaresi olmadığını anladığı için yurt dışından dönmüyor. YNK'nin, İran ile görüşmesinde ise Goran Hareketi'nin kendilerine katılmasını kabul ettiği ancak Newşîrwan Mistefan'ın YNK'de birinci adam olmamasını şart olarak koştuğu belirtiliyor.