Kurdistan'da 4 bin yıllık kayıp şehir bulundu

Kürdistan Bölgesi’nde 4.000 yıllık olduğu düşünülen bir “kayıp şehir” keşfedildi.

Kurdistan'da 4 bin yıllık kayıp şehir bulundu

K24'te yer alan ve Iflsciense'den çevrilen habere göre, Kürdistan Bölgesi’nde 4.000 yıllık olduğu düşünülen bir “kayıp şehir” keşfedildi.

Yerleşimin keşfi, 2012'den beri orada çalışmasına rağmen, Kürdistan Bölgesi’nin Zagros Sıradağları yakınlarındaki Kunare bölgesinde çalışan Fransız arkeologları şaşırttı.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) dergisinde yayınlanan makalede Christine Kepinski, “Burada bir şehir keşfetmeyi beklemiyorduk” dedi.

Mission archéologique française du Peramagron'dan proje lideri Aline Tenu, “Kunare kenti, şimdiye kadar Mezopotamya çalışmaları çevresinde kalan bilinmeyen insanlarla ilgili yeni bulgular sunuyor” ifadelerini kullandı.

Kurdistan'da 4000 yıllık kayıp şehir Kunare

Zagros Sıradağları'nın eteklerinde bulunan Kunare'deki beş kazı alanı, düzinelerce metreye kadar uzanan büyük taş temelleri, büyük bir hayvan çiftçiliği, sulama ve tarıma dair kanıtları ortaya koydu.

CNRS çivi yazısı uzmanı Philippe Clancier'e göre, kentin yazıları “Akad ve Sümer yazılarının yanı sıra Mezopotamya komşularınınki hakkında kesin bir kavrayışa sahip olduğunu” gösterdikleri gibi, bu çivi yazıları özellikle önem taşıyor. Bu dilsel ipuçları şehir ve dev komşusu arasındaki politik dinamikleri ortaya çıkarabilir. Akad İmparatorluğu, dünyanın ilk ve en eski imparatorluğu.

Bulunan diğer maddeler de kentin zengin ve refah düzeyinin  olduğunu ve uzak bölgelerle ticari ilişkide bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca kazılarda seramikler de keşfedildi.

Kurdistan'da 4000 yıllık kayıp şehir Kunare

Kepinski, “Büyük olasılıkla şehir, doğuda İran İmparatorluğu ile batı ve güneyde Mezopotamya İmparatorluğu arasındaki sınırda stratejik konumundan faydalandı” diyor.

Ekip, bu sıradışı şehrin kaderini ortaya çıkarmak için kazılara devam edeceğini belirtiyor.

Kentin orijinal adın dair henüz bir şey bulamadıklarını belirten Tenu, “Ama aramaya devam edeceğiz” diyor.