Kürdistan'da Kürt Oscarı film festivali düzenlenecek

Kürdistan'da, başkent Erbil'de Kültür ve Gençlik Bakanlığı ile kültürel faaliyetler yürüten şirketlerin işbirliği ve Amerikan Oscar Film Akademisi onayıyla 'Kürt Oscarı' ismiyle ilk film festivali düzenlenecek.

Kürdistan'da Kürt Oscarı film festivali düzenlenecek

Kurdistan24 Haber Sitesi'ne özel açıklamalarda bulunan festival proje yürütme sorumlusu Pıştiwan Abdula, 8 Ağustos'ta başlayacak festivalde 11 farklı dalda ödüller verileceğini söyledi.

Pıştivan Abdula'nın açıkladığı dallar şunları:

En iyi Kürtçe film

En iyi yönetmen

En iyi erkek oyuncu

En iyi kadın oyuncu

En iyi çocuk oyuncu

En iyi senaryo

En iyi görüntü

En iyi montaj

En iyi müzik

Bu ödüller dışında, festival jürisinin belirleyeceği en tecrübeli Kürt sinema sanatçısı ödülü verilecek.

Bir diğer ödül ise festival filmleri izleyicilerinden birine verilecek.

Festival için film başvurular 1 Nisan'da başlayıp 1 Haziran'da sona erecek.

Başvurularda filmlerin uzun metrajlı olmaları ve Kürtçe olmaları şartı olacak.

Festival Proje Yürütme Sorumlusu Pıştiwan Abdula, festival hazırlıklarının tamamlandığını ve Kürdistan'ın dört parçasından sinemacıların festivale başvuruda bulunabileceklerini söyledi.

ABD'de de her yıl Amerikan Sinema Sanatçıları ve Bilimleri Akademisi, diğer adıyla Oscar ödül töreni düzenlenmekte. ABD ve dünya ölçeğinde filmlerin yarıştığı bu ödül töreninde her yıl çeşitli sinema branşlarında ödüller dağıtılmakta.

OSCAR'DAN KÜRDİSTAN'LA SINIRLI OLMASI ŞARTI

Pıştiwan Abdula 'Oscar' ismi için Amerikan sinema Sanatçıları ve Bilimler Akademisi'nden, ödül alacak sinema branşlarının Amademinin branşlarıyla aynı olması, lokal bir festival olması ve Kürdistan ile sınırlı kalması şartıyla gerekli izinleri aldıklarını söyledi.

Dünyanın farklı ülkelerinde her yıl Oscar Film Festivali ismiyle bu tarz festivaller düzenlenmekte. Mısır, İran, Sırbistan bu ülkelerden birkaçı.

FacebookTwitterGoogle +