Kürdistani partiler Almanya'da bağımsızlık festivali ile referandumu destekleyecekler

Kürdistani partiler Almanya'da bağımsızlık festivali ile referandumu destekleyecekler

Almanya’daki Kürdistani Partiler İşbirliği Oluşumu (Hevkari) öncülüğünde , Almanya’nın Köln kentinde 25 Eylül bağımsızlık referandumuna destek sunmak amacıyla “Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Festivali” düzenleniyor. Festival 26 Ağustos'ta gerçekleşecek.

Festival hazırlıkları çerçevesinde bir toplantı gerçekleştiren Hevkari, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde bulunan Kürt parlamenter, şahsiyet ile demokratik ve sivil kuruluşlarına, Kürdistan bağımsızlık referandumuna destek için festivale katılma çağrısında bulundu.

200 yıllık tarihte Kürdistan’ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin sürdüğü ve sonuç almaya yaklaşıldığı bu dönemde, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası anlaşmalarda her ulusun kendi kaderini tayin hakkının kabul edildiği hatırlatılatılarak:

"Kürtler artık özgür ve demokratik ülkeler arasında kendi yerlerini almak istiyorlar. Bu vesileyle diaspora Kürtlerinin örgüt, sivil kuruluş, partileriyle ve yaşadıkları ülke hükümetleri ve AB ile ilişkiye geçip Güney Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu projesinin önemini göstermeleri gerekmektedir." denildi.

Etkinlikler

Hevkari, diasporadaki Kürtlerden paneller, konferanslar organize etmeleri ve Alman hükümeti ve kamuoyunun bağımsızlık referandumuna ilgisinin artırılması ve referandumda Kürdistan’a gözlemci heyetler göndermesinin teşvik edilmesi çağrısında da bulunuldu.

Açıklamada ayrıca Hevkari’nin Almanya’da gerçekleştirilecek etkinlikleri şöyle sıralandı:

  • AB’nin başkenti Brüksel’de geniş katılımlı bir yürüyüş organizasyonu
  • Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirmek
  • Köln’de bir panel düzenleme
  • 26 Ağustos’ta Köln’de gerçekleştirilecek Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Festivali’nin organize edilmesi ve desteklenmesi.
  • Büyük Kürt Ozanı Şivan Perwer’in katılacağı referanduma destek etkinliklerinin düzenlenip desteklenmesi.