Kürdistan’ın bağımsızlığı ABD Kongresi’nde

Kürdistan’ın bağımsızlığı ABD Kongresi’nde

ABD Kongresi’nde soruları yanıtlayan Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) Direktörü Vincent R. Stewart, Kürdistan’ın bağımsızlığa doğru gittiğini belirterek, “Asıl soru ne zaman olacak?” ifadesini kullandı. 
Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan heyetinin Washington temasları sürerken ABD Kongresi önemli bir tartışmaya ev sahipliği yaptı. 
Aralarında Cumhuriyetçi partinin önde gelen isimlerinden Arizona Senatörü John McCain’in de bulunduğu bir oturumda senatörler Irak, Kürdistan ve Ortadoğu’nun geleceği ile DAİŞ terörü konusunda ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) Direktörü General Vincent R. Stewart’a sorular yöneltti. 


Kerkük en önemli sorun
General Stewart, DAİŞ sonrası Irak’ın geleceği ile ilgili bir soru üzerine, “Irak'taki en büyük sorun, DAİŞ yenilgiye uğratıldıktan sonra Şiiler, Sunniler ve Kürtler arasındaki farklılıkların ve sorunların giderilmesidir” dedi. 
Tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük konusundaki anlaşmazlıkların önemine dikkat çeken Stewart, “Kerkük'teki petrol yatakları ve Kerkük şehrinin sahipliği çok büyük bir sorun olacaktır” diye konuştu. 


Asıl soru ne zaman?
DIA Direktörü Stewart, Kürdistan’ın bağımsızlığı ile ilgili bir soru üzerine de, Ekim ayında referandum yapılacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Kürt bağımsızlığı yörüngede yani Kürt bağımsızlığına doğru gidiyor. Yani olacak mı sorusu doğru soru değil. Asıl soru ne zaman olacak?”