Kürt akademisyen Amir Hasanpour yaşamını yitirdi

Kürt akademisyen Amir Hasanpour yaşamını yitirdi

Pek çok önemli akademik çalışmaya imza atmış ünlü Kürt akademisyen Amir Hasanpour Kanada'nın Toronto kentinde hayatını kaybetti. Amir Hasanpour bir süredir hastahanede kanser tedavisi görüyordu. 

Hasanpour vasiyeti gereği naaşı Kanada'da yakılacağı öğrenildi. Hassanpour, İranlı akademisyen Şahrzad Mojab ile evliydi.

1986 yıllından bu yana Kanada'da yaşayan Hasanpour, Toronto Üniversitesi, Yakın ve Ortadoğu Uygarlıkları Bölümünde ders vermekteydi. Kürt araştırmaları, Medya araştırmaları, dil, tarih ve kültür konusunda pek çok çalışmanın sahibiydi.

Amir Hasanpour başvuru kaynağı niteliğine sahip "Kürdistan'da Dil ve Milliyetçilik" kitabının yazarıydı. pek çok akademik dergide makaleleri yayınlanmış, Televizyon Ansiklopedisi ve İranica Ansiklopedisine önemli katkılarda bulunmuştur.

Amir Hasanpour kimdir?

Hasanpour 1943 yılında Mahabad kentinde dünyaya geldi. Orta öğrenimini Tahran'da tamamladıktan sonra Tahran Üniversitesinde ekonomi bölümünde lisansını (1961), İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde yüksek lisansını tamamladı (1964). 1965-66 yıllarında Tahran ve Mahabad'da öğretmenlik yaptı. 

1968 yılında Tahran Üniversitesinde linguistik okumaya başladı. Doktora tezini 1972 yılında ABD'de tamamladı. 1989 yılında iletişim okumaya başladı ve sosyo-linguistik ve çağdaş Orta Doğu tarihi ile devam etti. 

1986 yılında Kanada'ya giderek Windsor Üniversitesi ile Concordia Üniversitesinde iletişim dersleri vermeye başladı. En son Toronto Üniversitesi Yakın ve Orta Doğu Medeniyetleri bölümünde ders veriyordu. Araştırma alanları uluslararası iletişim, Kanada iletişim ve kültürü, basın yayın politikası, iletişim teorisi ile Orta Doğu ve Kürt siyaseti, kültüründen oluşuyordu.