Kürt Dili Platformu’ndan aydın, yazar ve sanatçılara çağrı

Kürt partilerinin yapacakları etkinliklerin dili Kürtçe olmalı

Kürt Dili Platformu’ndan aydın, yazar ve sanatçılara çağrı

Kürtçe’nin eğitim dili ve resmi dil olması talebiyle bir araya gelen 9 Kürt partisinin oluşturduğu Kürt Dili Platformunun Sözcüsü Şerefhan Ciziri, Kürt yazar, aydın ve sanatçılara herhangi bir davet beklemeden platformun çalışmalarına katılmaları çağrısında bulundu. 

Kürtçeye dönük asimilasyon politikalarına karşı yakın zamanda bir araya gelen 9 Kürt partisi, “Kürt Dili Platformu” oluşturup, Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olması talebiyle çalışmalarda bulunacaklarını duyurmuştu. Platform sözcülerinden Şerefhan Ciziri, yapacakları çalışmalara ilişkin Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Diyarbakır İl binasında basın toplantısı düzenledi. Ciziri, yaptıkları son toplantıda platform için 3 sözcü belirlendiklerini ve bu sözcülerin 3 ayda bir değişeceğini belirtti. Ciziri, düzenledikleri çalıştay sonucunda ilk somut kararlaşmalara gittiklerini ve kurdukları 3 çalışma grubunun, “kamuoyu oluşturmak”, “hükümete talepleri iletmek” ve “uluslararası sözleşmelere dayalı olarak çalışma yürütmek” üzere görev paylaşımı yapacağı hatırlatmasında bulundu. 21 Şubat Dünya Anadil Gününde eylem ve etkinliklerin olacağını aktaran Ciziri, 21 Mart Newroz’unda ise Kürt dilinin ana konuların başında gelmesi gerektiğini ifade etti.

‘Kürt partilerinin yapacakları etkinliklerin dili Kürtçe olmalı’

Kürt partilerinin yapacakları toplantı, eylem ve etkinlik dilinin Kürtçe olması gerektiğini dile getiren Ciziri, Kirmanckî lehçesine ayrıca bir alan açmalarının önemi üzerinde durdu. Ciziri, kentteki sivil toplum kuruluşları, oda, dernek ve baro ile bir dizi görüşmelerin olacağını aktararak çalışmalarını bölgenin diğer kentlerine de taşıyacaklarını kaydetti. Japonya’nın bir üniversitesinde Kürtçe eğitimi için bölüm açıldığını belirten Ciziri, Türkiye hükümetinin şapkasını önüne koyup biraz düşünmesi gerektiğini söyledi.

Aydın ve yazarlara çağrı

31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere de değinen Ciziri, Kürt partilerinden aday olan kişilerin Kürtçeyi bilmesi ve bunun kriter yapılması gerektiğini dile getirdi. Ciziri, son olarak Kürt yazar, aydın ve sanatçılara, herhangi bir davet beklemeden platformun çalışmalarına katılmaları için çağrıda bulundu.