Kürt köyünden çağrı: Araplaştırmanın önüne geçin

Kürt köyünden çağrı: Araplaştırmanın önüne geçin

Kerkük’ün Sergeran nahiyesine bağlı Pelkane köyü sakinleri, 16 Ekim 2017 olaylarından sonra DAİŞ kalıntıları, Haşdi Şabi ve dışarıdan getirilen Araplar tarafından uygulanan Araplaştırmaya karşı yardım çağrısında bulunuyor.

Pelkane’de DAİŞ kalıntısı silahlı gruplar, Haşdi Şabi ve dışarıdan getirilen Arapların baskıları, Kürt köylülerin yaşamını tehdit ediyor. En çok zarar görenlerin başında ise çiftçiler geliyor çünkü arazilerine dışarıdan getirilen Araplarca el konuluyor.

K24’e konuşan Köy muhtarı, “Halen 16 Ekim olaylarının bedelini ödüyoruz, köyümüzde sahipsiz bir şekilde Kürtlüğümüzden dolayı acı çektiriyorlar” dedi.

Köye ziyarette bulunan Irak Parlamentosu’ndan bir heyet, Kürt köylülerin şikayetlerini dinledi. Heyet, çözüm için Erbil ile Bağdat arasında siyasi bir anlaşma yapılması gerektiğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerden olan Sergeran, 16 Ekim 2017’de Haşdi Şabi tarafından ele geçirildi. Bu tarihten itibaren dışarıdan getirilen Araplar tarafından Kürt çiftçilerin arazilerine el konulmaya başlandı. Karşı çıkan birçok kişi göçe zorlanırken, birçok çiftçinin ekinleri ateşe verildi.

Sergeran’a bağlı 42 köyden yalnızca 2’sinde Arap nüfus meskun. Diğer 40 köy Kürtlere ait olduğu için dışarıdan getirilen Araplarla demografi değiştirilmeye çalışılıyor.

K24