Kürt öğretmenin tutuklanması, İran yasasında karşılığı yok

Kürt öğretmenin tutuklanması, İran yasasında karşılığı yok

Kürtçe ders verdiği için 10 yıl hapis cezasına çaptırılan Zara Muhammedi’nin cezasının onandığı gerekçenin İran yasalarında yer almadığı ortaya çıktı.

Rojhılat’ın Sine kentindeki Nujin Sosyal Kültür Derneği’nde açılan kursta Kürtçe dil dersleri veren Zara Muhammedi’nin İran Devrim Mahkemesi 1’inci Şubesi tarafından 10 yıl hapis cezasına çaptırılması Rojhılat başta olmak üzere Kürdistan’ın dört bir yanında tepkiye yol açmıştı.

“Amaç Kürtçe dilini engellemekti”

Kürdistan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim görevlisi ve aynı zamanda Muhammedi’nin Avukatı Ciwanmerd Abdullahi, “Zara kalem dışında başka bir şey taşımadı, ayrıca suç teşkil edecek her hangi bir eylemde bulunmadı. Davayı görünce incelemeye başladım, daha en başından bu davanın Kürtçe diline olan eğilimin önünü kesmek için açıldığınıunu anladım. Açıkçası ben maksimum bir yıl ceza verileceğiniını düşünüyordum ancak 10 yıl hapis cezası verdiler” dedi.

İran yasalarına göre ülkede resmi dil olan Farsça’nın yanında farklı dillerde okumanın önünde her hangi bir engel bulunmadığını vurgulayan Abadullahi, “Ancak söz konusu yasalar şu ana kadar okullarda uygulanmıyor. Rojhılat ve İran’da yıllardır Kürtçe kurslarda dersler veriliyor” ifadelerini kullandı.

Muahmmedi’nin telefonunda Kürdistan Bayrağı bulunması, Kürtçe elbise giymesi ve Kürtlere özgü puşi takmanın suç olarak nitelendirildiğini ifade eden Abdullahi, “Bunların yasada hiçbir karşılığı yoktur ve suç olarak tanımlanmamıştır. Öte yandan Pasdaran Bilgi Merkezi’nin açıklamasına göre Zara hiçbir muhalif yapıyla bağlantısı olmamıştır ancak söz konusu suçları kendisine yıkmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Zara Muhammedi gibi Kürtçe öğretmeni olan nişanlısı Seywan İbrahimi de, “Nujin Sosyal Kültür Derneği’nde Zara ile tanıştık ve nişanlandık. Düğün yapacaktık ancak Zara 6 ay tutuklanınca ertelemeye karar verdik. Şartlı tahliye edilince 5 ay önce düğün yapıp evlendik” dedi.

Kürtçe öğretmeni Muhammedi’nin 17 Şubat’ta yargılandığını hatırlatan İbrahimi, “Duruşmaya sadece Zara ve avukatının katılmasına müsaade edildi. İran’da ‘ulusal güvenliği tehlikeye atmak amacıyla grup kurmak’ iddiasıyla suçlanıyordu ancak söz konusu suçlamaları ispat edecek herhangi bir belge sunamadılar. Avukatı bize suçsuz yargılanacağını söylemişti ancak verilen karar hepimizi şok etti” diye konuştu.

Rojhılat’ta 15 Kürtçe Öğrenim merkezi var

Muhammedi’nin yargılanması Rojhılat’ta büyük tepkiye neden oldu. Kürtçe Öğrenim Merkezi Müdürü Adnan Berzinci konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uzun bir süredir Zara hanımı tanıyorum. Ana dil eğitim alanında çalışıyordu. Bu olay nedeniyle üzüntü duyuyoruz. Zara’ya yöneltilen suçların hiçbirinin yasal bir dayanağı yoktur. Sadece Kürtçe eğitimin önünü kesmek için üretilen bir bahanenin dışında başka bir şey değildir” dedi.

Nujin Sosyal Kültür Derneği’ne gelenler, diğer derneklerden farklı olarak mesai saatleri içerisinde geleneksel Kürt kıyafetleri giyiyor.

Nujin Derneği’nin sözcüsü İdris Mimberi, “Biz 11 yıl önce Peyam Nuri Üniversitesi’nde Kürtçe öğrenimi vermeye başladık. 2013 sonbaharından bu yana Rojhılat’ın diğer kentlerinde şubelerimiz hizmet veriyor. Ayrıca 100 köyde Kürtçe eğitim vermeye devam ediyoruz. Zara derneğimizin en aktif üyelerinden biriydi. En başından bu yana bizimle birlikte çalışıyordu. Kürtçe eğitimine çok önem veren bir arkadaşımızdı. 22 Mayıs 2019’da Zara’ların evinde diğer arkadaşlarımızla yemek yerken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındık” dedi.

Soruşturmanın 6’ıncı gününde İdris ve Rebwar serbest bırakıldı ancak Zara 6 ay hapis cezası aldı.

Nujin Derneği’nin eski yöneticisi ve Zara’nın yakın arkadaşı Soma Purmuhammedi de, “Nujin üyelerinin Kürtçe eğitim vermek dışında başka bir eylemi bulunmuyor. Bu ceza Kürtçe öğrenimin engellenmesi dışında başka bir anlam taşımıyor” ifadelerini kullandı.

 

Rudaw