Kürt partilerden Türkiye'ye çağrı

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt partiler, Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutuklanmasını kınayarak, Türkiye'den barış sürecinin yeniden başlatılmasını istedi.

Kürt partilerden Türkiye'ye çağrı

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın bugün tutuklanması, Irak Parlamentosu'ndaki Kürt partilerin tepkilerine yol açtı.

Rûdaw'a konuşan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) parlameterleri, HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasını kınadı ve Türkiye'den barış sürecini yeniden başlatmasını istediler.

Irak Parlamentosu Yekgırtu Grup Başkan vekili Musenna Emin, "Parlamenterlerin tutuklanmasını her türlü kınıyoruz. Bu durum demokrasiye hizmet etmez” ifadesini kullandı.

Emin, Türkiye ve Kürt tarafların tekrardan diyalog sürecine girmeleri ve milletvekillerinin dokunulmazlığının korunması gerektiğini vurgulayarak, "Parlamenterlerin tutuklanması demokrasinin ilerlemesine hizmet etmeyecek” şeklinde konuştu.

Yekgırtulü parlamenter ayrıca Türkiye anayasasının ırkçı bir anayasa olduğunu bu nedenle deyişmesi gerektiğini vurguladı.

Irak Parlamentosu Komel Grup Başkan vekili Ahmed Haci Reşid, "Türkiye'deki parlamenterlerin tutuklanmasını her türlü kınıyoruz. Her parlamenterin, kendi anadiliyle yemin edip konuşmaya hakkı var” dedi.

Reşid, "Demokrasinin temeli çoğulcu ve özgürlük üzerine atılmalı. Anayasa, demokrasi ve insan hakları üzerinde inşa edilmelidir. Bunun Türkiye'de gerçekleşmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Irak Parlamentosu Goran parlamenteri Şirin Reza, "Şu anda Türkiye'de yaşananlar önceden planlanmış bir durum. Yaşananlar, diktatörlüğün bir çeşididir” şeklinde konuştu.

Şirin, "Parlamenterleri tutuklamak, belediye başkanlarını görevden almak, şimdiki hükümete karşı yükselen seslerin susturulmasına yöneliktir” dedi.

Irak Parlamentosu KYB parlameteri Arez Abdullah, "Türkiye'de parlamenter ve belediye başkanlarının tutuklanması, Recep Tayip Erdoğan'ın, Kürtlere verdiği sözlerden dönmesi demektir. Yaşananlar, Türkiye'yi diktatörlüğe sürüklüyor. Türkiye halklarının haklarının çiğnenmesi, insan haklarının çiğnenmesine doğru götürüyor” ifadesini kullandı.

Abdullah konuşmasının devamında, "Türkiye'de yürütülen tutuklama ve sindirme politikası, Türkiye Hükümeti'nin ne şimdi ne de geleceğine hizmet eder” dedi.

Irak Parlamentosu KDP Grup Başkan vekili Arafat Kerim, "Bu tutuklamalar bizi çok endişelendiriyor. Tutuklamalar, halkı birlikte yaşamamaya tetikliyor. Parlamenterlerin tutuklanması Türkiye'nin demokrasi ve siyasi sürecine katkı sağlamayacak” şeklinde konuştu.

Kerim, "Parlamanterler PKK'yi desteklememeli. Kürt halkının, Türkiye'yle arasında barışı inşa etmek için çaba göstermesi gerekiyor” vurgusunu yaptı