Kürt sanatçı Ayfer Düzdaş'a konser yasagı

Kürt – Alevi sanatçı Ayfer Düzdaş, İstanbul Avcılar Belediyesi’ne bağlı Barış Manço Kültür Merkezi’nde albüm lansmanı düzenleme talebinin reddedildiğini söyledi.

Kürt sanatçı Ayfer Düzdaş'a konser yasagı

Kürt – Alevi sanatçı Ayfer Düzdaş, İstanbul Avcılar Belediyesi’ne bağlı Barış Manço Kültür Merkezi’nde albüm lansmanı düzenleme talebinin reddedildiğini söyledi.

Kültür merkezinin Yıldız Kenter Sahnesi için başvuruda bulunan Düzdaş’a yüz yüze görüşmelerde verilen onayın yazılı müracaatta “program yoğunluğu” gerekçe gösterilerek geri çekildiği belirtildi. Konuya ilişkin Evrensel’e konuşan Düzdaş, ret kararını yerel seçimler öncesi yapılan haksız bir uygulama olarak niteledi ve “Kendilerine demokrat diyen Avcılar Belediyesi’nin söylemlerinin boşa düştüğünü gördük” ifadelerini kullandı.

Kürt-Alevi bir kültürden geldiğine dikkat çeken Düzdaş, “Yapmış olduğum müzik de bu doğrultuda. CHP’li Avcılar Belediyesi yapmış olduğum müziği bilmesine rağmen konser izni çıkarmadı. İlk etapta gerçekleştirdiğimiz fiziksel görüşmede konsere ilişkin bir problem olunmayacağı bilgisini verdiler. ‘Sizi burada görmek ve dinlemek isteriz’ dediler. Ret kararı verebileceklerini düşünmemiştim” dedi.

“Kürt-Alevi kitlesine ulaşmamızı engellediler”

Kısa süre sonra yerel seçimlerin yapılacağına dikkat çeken Düzdaş, “Bu durum sosyal belediyecilik anlayışına uymayan bir davranış. Orada ‘Horasan’dan Çorum’a Kürt Ezgileri’ albümünün lansmanını yapacaktık. O civardaki Kürt-Alevi kitlesine ulaşmamızı bir anlamda engellediler. Yazılı gerekçelerinde kültür merkezindeki program yoğunluğuna dikkat çekerken ilk başta yaptığımız sözlü talepte klima arızası var demişlerdi. Burada da bir çelişki var,” cümlelerini dile getirdi.

Düzdaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kendisine demokrat diyen, tüm halkları kucakladığını söyleyen bir belediye anlayışından bahsediyorlar. Bu söylemlerin boşa düştüğünü gördük. Bir şekilde ret aldık ama salon arayışlarımız devam edecek. Bugüne kadar sayısız engelle karşılaştım. Bu da bunlara eklenen engellerden biri oldu. Bugüne kadar nasıl yılmadıysak ve çalışmaya devam ettiysek, bundan sonra da bir şekilde sanatımızı halkımızla buluşturmaya büyük bir inatla devam edeceğiz.”