Kürt siyasetçi Putin’in partisinin yönetiminde

Kürt siyasetçi Putin’in partisinin yönetiminde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya Partisi’nin Yönetim Kurulu’na Ezidi Kürt Parlamenter Zelimxan Motsoyiv de seçildi.

Birleşik Rusya Partisi’nin 19’uncu Kongresi, Devlet Başkanı Putin, Başbakan ve Parti Genel Başkanı Dimitri Medvedev’in de katılımıyla Moskova’da gerçekleştirildi.

Bu yıl yapılan yerel seçimlerin yanı sıra 2021’de yapılacak genel seçimlerin de değerlendirildiği kongrede partinin yeni yönetimi de belirlendi.

2016’da yapılan genel seçimlerde parlamenter seçilen Ezidi Kürt siyasetçi Zelimxan Motsoyiv, Parti Yönetim Kurulu’na girmeyi başardı.

Birleşik Rusya Partisi, Federal Parlamento’daki 341 sandalyeyle birinci parti konumunda.

Zelimxan Motsoyiv Kimdir?

13 Ekim 1959’da Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te dünyaya gelen Motsoyiv, 10 yaşındayken anne ve babasını kaybetti. 2’si kız 3 kardeşinin sorumluluğunu Motsoyiv üstlendi.

-1979 - 1981 yılları arasında Sovyet ordusunda askerlik yaptı

-1989’da Ekonomi ve İmar Düzenlemesi bölümünden mezun oldu

-1988’de kurduğu şirketle iş dünyasında önemli bir konuma geldi

-1999’da ilk kez yasama meclisi Duma’ya seçildi

-2003’te ikinci kez seçildi

-2007 yılında üçüncü kez parlamentoya seçildi

-2012’de de dördüncü kez seçilmeyi başardı

-2016’daki seçimlerde beşinci kez seçildi ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı oldu. Halen Parlamento Savunma Komisyonu Üyesi olan Motsoyiv, aynı zamanda Rusya-Irak Parlamentoları Koordinasyon Komisyonu Başkanlığı’nı yapıyor.

Motsoyiv, DAİŞ’in Kürdistan’a saldırısı sonrası Barzani Yardım Vakfı aracılığıyla Şengal ve diğer bölgelerdeki göçzedelere 15 milyon dolar yardımda bulundu.

Zelimxan Motsoyiv, 7 dil bilmektedir.