Kürtler adına Suriye yönetiminden federasyon talep ettik

Kürt siyasetçi Dr. Ferid Sedun, Şam'da Suriye yönetimi ile görüştüklerini belirterek, görüşmelerde Kürtler için federasyon talep ettiklerini söyledi.

Kürtler adına Suriye yönetiminden federasyon talep ettik

Rusya, Suriye'de Demokratik Birlik Partisi (PYD) dışındaki Kürt partilerle ve Kürt siyasetçilerle de yoğun bir görüşme trafiği yapıyor.

3 hafta önce Lazkiye'deki Hymmin Askeri üssüne aralarında PYD ve ENKS'nin (Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi) de olduğu 24 Kürt partisini çağıran Rusya, bu kez önemli Kürt şahsiyetlerle görüşmeler yapıyor ve bu şahsiyetlerin Suriye yönetimiyle de görüşmesini sağlıyor. Rusya'nın çabasıyla bazı Kürt siyasilerin Suriye yönetimiyle federasyonu konuştuğu öğrenildi.

Görüşmelerde yer alan Suriyeli Kürt siyasetçi Dr. Ferid Sedun Suriye yönetimiyle federasyonu görüşmek için geçen hafta Kamışlo'dan Şam'a geldiğini ve birkaç gündür Şam'da bulunduğunu belirterek "Rusya'nın davetiyle Şam'a geldik. Rusya'ya güvendiğimiz için ve Rusya görüşmelerde garantör olduğu için bu görüşmelere geldik. Benle ve 2 bağımsız Kürt siyasetçi, kısa bir süre önce Şam'da Suriye yönetimi ile görüştük. Uzun bir görüşme oldu.

Görüşmede Suriye yönetimi Suriyeli Kürtlerin ne istediğini sordu. Biz de Suriyeli Kürtlerin federasyon istediğini aktardık. Federasyon talebimiz karşılanır mı karşılanmaz mı bunu zaman gösterir. Suriye yönetimi bize, Sizin taleplerinizi değerlendireceğiz ve yakın bir zamanda görüşmenin sonucunu size aktaracağız' dedi. Biz de görüşmenin sonucunu bekliyoruz. Yakın bir zamanda görüşmenin sonucu bize aktarılır diye bekliyoruz. Bizim açımızdan olumlu bir görüşme oldu. Suriye yönetimi bizden önce bazı Kürt partileri ve Kürt siyasetçilerle görüşmelerde bulundu. Suriye yönetimi kısa bir süre önce PYD'nin dahil olduğu Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) ile Lazkiye'deki Hymmin askeri üssünde bir görüşme yapmış. Biz bu görüşmelere önem veriyoruz" dedi.

Rusyalı yetkililerle bugün Lazkiye'deki Hymmin hava Üssü'nde bir görüşme yapacaklarını aktaran Sedun, şöyle devam etti: "Şam'daki görüşmelerimiz bugün bitti. Bugün Lazkiye'ye gidip Ruslarla görüşeceğiz. Rusların daveti üzerine bu görüşmeye gideceğiz. Kendileri bizi çağırdı. Bu görüşmelere ve çağrılara önem veriyoruz. Ruslarla görüşmemizde de Kürtlerin federasyon istediğini aktaracağız."

<img alt="" src="http://www.weneland.com/news/tr/2017/01/17/a4.jpg" style="height:350px; width:620px" />

Dr. Ferid Sedun