Kürt soprano: İlk Kürt opera sanatçısı' olarak da bilinen Mizgin Tahir, Operanın kökeni 'Dengbêjlikten' geliyor

İlk Kürt opera sanatçısı' olarak da bilinen Mizgin Tahir, operanın kökeninin dengbejlikten geliyor olabileceği belirtti.

Kürt soprano: İlk Kürt opera sanatçısı' olarak da bilinen Mizgin Tahir, Operanın kökeni 'Dengbêjlikten' geliyor

'İlk Kürt opera sanatçısı' olarak da bilinen Mizgin Tahir, operanın kökeninin dengbejlikten geliyor olabileceği belirtti.

Kürdistan medyasına röportaj veren Tahir,

"Dengbejliği opera ile pekiştirdiniz. Güzel bir kombinasyon de ortaya çıktı. Bununla birlikte Mozart'ın iki bestesini de Kürtçe'ye eklediniz. Sizce Kürt müziği özellikle dengbejlik ile opera kombinasyonunda size ilginç gelen neydi?" sorusuna

"Ben şunu iddia ediyorum. Operanın kökeni, Orta Doğu ve özellikle de Kürtlerin kültürünün önemli parçası olan dengbejlikten geliyor” yanıtını verdi.

"Kürtlerin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik boyutu düşündüğümüzde Kürt müziğinin yeri tam olarak nedir?" sorusuna ise,

"Kürt müziğinin mevcut durumu bana göre koordineden uzak. Anonim (geleri) ve onun gibi köklü ve zengin bir geçmişten gelip bu aşamaya gelinmesi, kaybolmayla yüz yüze kalması çok kötü. Onlar dertlerini çok güzel dillendiriyordu. Kendi bölgeleri ve kültürleriyle söylüyorlardı. Şimdi kalkıp dertlerimizi müzikle seslendirmeye çalışsak aynı his ve duygularla söyleyemiyoruz” şeklinde yanıt verdi.