Kürt yönetmen şüpheli trafik kazasında hayatını kaybetti

Doğu Kürdistanlı Kürt yönetmen Rehîm Zebîhî, Bane kentinde geçirdiği şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi sevenlerini yasa boğdu.

Kürt yönetmen şüpheli trafik kazasında hayatını kaybetti

Doğu Kürdistanlı Kürt yönetmen Rehîm  Zebîhî, Bane kentinde geçirdiği şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi sevenlerini yasa boğdu.

Doğu Kürdistanlı genç yönetmen Rehîm Zebihî ve kardeşi Keywan Zebîhî  içinde olduğu otomobilin Doğu Kürdistan’ın Bane kentinin Nîzerroyi yolunda yoldan çıkarak takla attığı ve otomobilin alev aldığı bildirildi. Kazada Kürt yönetmen ve kardeşinin olay yerinde can verdiği öğrenildi. Kaza  sonrası vatandaşların alev alan otomobili söndürmeye çalışmalarının görüntüleri sosyal medyada büyük bir hızla  yayıldı. Kürt yönetmenin bu beklenmedik ölümü  sineme severleri derinden üzdü. Birçok sosyla medya kullanıcısı, Kürt yönetmen ve kardeşinin ölümünü şüpheli bularak, rejimi suçladı.

İnsan hakları aktivistleri, Kürt yönetmenin geçirdiği kazanın şüpheli  olduğunu dile getiriyorlar.

Sinemayla uzun yıllardır ilgilenen Zebihî 1971 yılında Bane kentinde dünyaya geldi.

Zebihî’nin yaptığı filmler birçok uluslararası sinema festivallerinde ödüle layık görülmüştü.

2005 yılında “Edebiyattan Kopmanın Acısı” (Janî Dabranî Ebedî) adlı filmiyle Halepçe katliamından ve Kürtlerin yaşadığı acılardan bahsetti.

Zebihî daha sonra kadın cinayetlerini konu alan “Feryad” (Hawar) filmiyle birçok ödül aldı.

Kürt yönetmen Rehîm Zebihî  kısa metrajlı birçok Kürtçe  film ve belgesel çekmişti. Zebîhî’nin çektiği bazı filmlerin isimleri şöyle: Hawar, Satalayt û Bidawîbûna Şer, Ew Zilamê çûbû Seyranê, Terorîstek Dadikeve, Roja Dawî, Stres, Semaya Rengan, Welatê Efsanê.